ERDON Helyi hírek

2013.01.29. 13:38

Kiléphet Bihar az Aparegióból?

Az Aparegio ügyben kialakult patthelyzet megoldása az lehet, ha a projektet lebonyolító egyesület elengedi Bihart a projektből. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is hajlik erre a megoldásra.

Az Aparegio ügyben kialakult patthelyzet megoldása az lehet, ha a projektet lebonyolító egyesület elengedi Bihart a projektből. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is hajlik erre a megoldásra.

 

Váratlan fordulat körvonalazódik Aparegio ügyben. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere arra törekszik, hogy Bihar község kilépjen az Aparegio projektből. Mint ismeretes, az említett projekt keretében az Aparegio Közösségi Fejlesztési Egyesületet (ADI) több mint százmillió eurós támogatást kap, hogy Nagyvárad és egy sor környékbeli település víz- és csatornahálózatát felújítsák, illetve kiépítsék. A projektben eredetileg részt vevő Bihar község, mely az összköltségből 5,8 millió eurót kapna a település csatornahálózatának fejlesztésére, azóta ki akar lépni belőle, hogy a támogatási szerződésben szereplő feltételeknek megfelelően a Nagyváradi Vízművek átvette Bihar csatornahálózatának kezelését. Ennek az átvételnek a nyomán a vízdíj Biharban 1 lej/köbméterről 3,75 lej/köbméterre emelkedett, ami hatalmas felzúdulást okozott a községben. Bihar község már 2010 decembere óta kinyilvánította kilépési szándékát, de ez kemény ellenállásba ütközött mind a projekt fő haszonélvezője, a Nagyváradi Vízművek, mind az uniós pályázatot lebonyolító Aparegio Közösségi Fejlesztési Egyesületet (ADI) részéről, melynek elnöke Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Az elmúlt években mind az ADI, mind a Vízművek folyamatosan azt hangoztatták, hogy Bihar nem léphet ki a projektből anélkül, hogy ezzel ne veszélyeztetné a teljes projekt sikerét, ezért minden erejükkel azon voltak, hogy Bihart bent tartsák az Aparegio projektben. Mindezek után az elmúlt napokban több helyi sajtótermékben is az eddigi álláspontot felülíró információk jelentek meg: Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere az egyik váradi sajtóterméknek azt mondta, hogy az Aparegio szóbeli beleegyezését adta ahhoz, hogy Bihar kilépjen a projektből, egy másik sajtótermék pedig arról számolt be, hogy Ilie Bolojan polgármester is arra törekszik, hogy egy másik önkormányzat vegye át Bihar helyét a projektben.

Megbeszélések

Ilie Bolojan polgármester erre vonatkozó kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy mivel az ADI semmiképpen sem tud megegyezni Bihar községgel, ezért más megoldást kell találni a patthelyzet feloldására. Bolojan hangsúlyozta, hogy egyelőre csak megbeszélések folynak a különböző megoldási lehetőségekről, de még semmilyen konkrét döntés nem született erre vonatkozóan. A polgármester hozzátette, hogy normális esetben nem lehet megváltoztatni egy már megítélt támogatás haszonélvezőit, de mivel az Aparegio projektben ilyen megoldatlannak tűnő helyzet állt elő, ezért elképzelhető, hogy a minisztérium mégis engedélyt ad ara, hogy Bihar kiléphessen a projektből, és helyette más helyi önkormányzatot vegyenek be. Kijelentette továbbá, hogy az Aparegio projekt többi szakaszának kivitelezését nem hátráltatja a bihari ügy.

Szkeptikus

Az ügyben telefonon megkerestük Nagy Gizellát, Bihar község polgármesterét is, aki azt mondta lapunknak, hogy ő csak a sajtóból értesült Mircea Malan alpolgármester nyilatkozatáról, de erre vonatkozó hivatalos megkeresés egyelőre nem érkezett a bihari önkormányzathoz. „Én csak annyit tudok, hogy folynak a perek” – fogalmazott a polgármester, utalva azokra a perekre, melyeket a szemben álló felek az évek során kezdeményeztek egymás ellen. Nagy Gizella hozzátette, hogy amennyiben a hírek valóban igazak, és Bihar kiléphet az Aparegio projektből, akkor a Nagyváradi Vízművek és a bihari helyi tanács össze fog ülni egyeztetni a továbbiakról.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!