ERDON Helyi hírek

2013.01.16. 12:50

Jakobovits Miklós-díjat alapítottak

Nagyvárad- Szabó Ödön parlamenti képviselő, ügyvezető elnök bejelentette: az RMDSZ Bihar megyei szervezete a nemrég elhunyt képzőművészről elnevezett díjat alapított.

Nagyvárad- Szabó Ödön parlamenti képviselő, ügyvezető elnök bejelentette: az RMDSZ Bihar megyei szervezete a nemrég elhunyt képzőművészről elnevezett díjat alapított.

 

Szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő, ügyvezető elnök bejelentette: az RMDSZ Bihar megyei szervezete a közelmúltban elhunyt képzőművészről elnevezett Jakobovits Miklós-díjat hozott létre, melyet ezentúl minden esztendőben január 22-én, A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett esti gálaünnepség keretében fognak átadni olyan Váradhoz, illetve nem csupán a partiumi megyeszékhelyhez kötődő művésznek, aki méltó erre. Hangsúlyozta: úgy érezték, kötelességük továbbörökíteni a Bihar megyei RMDSZ egyik alapítójának is tekintett Jakobovits Miklós hagyatékát, emberi attitűdjét, hiszen a város hírnevét öregbítette nem csupán az országban, hanem a határokon túl is, világszerte.

Szaktestület

Ennek érdekében konzultáltak Jakobovits Miklós özvegyével, a szintén képzőművész Jakobovits Mártával, aki örömmel támogatta az ötletet. Rajta kívül egy változó létszámú szaktestület dönt majd minden évben arról, hogy ki érdemes ennek a rangos elismerésnek az elnyerésére, az idén őmellette Deák Árpád, Ujvárossy László és Ujvárossy Gyöngyi alkotóművészek tagjai még a grémiumnak. A Deák Árpád szobrászművész által készített díj tulajdonképpen két részből áll: egy Jakobovits Miklós portréját tartalmazó éremből és egy festővászon oly módon való minimalista ábrázolásából, mintha kimozdulna a síkból.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!