ERDON Helyi hírek

2013.01.08. 10:52

Folyamatban van a költözés

Nagyvárad- Nemrég avatták fel azt a városi kórházhoz tartozó vadonatúj épületet, ahol az új váradi onkológiai központ működhetik. Jelenleg folyamatban van a költöztetés, a betegek már ott vannak.

Nagyvárad- Nemrég avatták fel azt a városi kórházhoz tartozó vadonatúj épületet, ahol az új váradi onkológiai központ működhetik. Jelenleg folyamatban van a költöztetés, a betegek már ott vannak.

Dr. Ritli Lászlótól, a Gavril Curteanu Városi Kórház orvosigazgatójától megtudtuk, hogy ezekben a napokban folyamatosan zajlik az átköltöztetés, a betegek, az ágyak, a számítógépek, a különböző egészségügyi berendezések nagy része például már átkerült, de a lineáris gyorsító és a brahiterápiás készülék még nem működnek, mert valamennyi szükséges engedélyt egyelőre nem kaptak meg, így a sugárkezeléseket még a régi ingatlanban végzik.

Mint korábban beszámoltunk róla, a közel 7 millió eurós értékű befektetés eredményeképpen egy négyszintes épületet létesítenek, egyelőre azonban a földszintet és az első két emeletet fejezték be, ahol a járóbeteg rendelő, a több kétágyas kórterem, valamint a sugárterápiai osztály működhet. Eredetileg kétemeletes ingatlant terveztek, de végül dr. Ritli László javaslata nyomán újabb két emelettel bővítik ezt, hogy ott az elkövetkezendőkben hematológia, gyermekonkológia, valamint csontvelő átültetési központ létesülhessen. A központ felszereltségét illetően az egyik legnagyobb újdonság egy utolsó generációs lineáris gyorsító, melyhez hasonló összesen három van Európában, s ami sokkal hatékonyabbá teszi a rákbetegek sugárterápiáját azáltal, hogy sokkal pontosabban, célirányosabban sugarazza majd a tumorokat. Egy másik nóvum a brahiterápiai készülék, melynek szintén nagyon fontos szerepe van bizonyos daganatok sugárterápiájában.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!