ERDON Helyi hírek

2013.01.28. 17:07

„Gondolatolvasó” szoftver az IT Careitől és partnerétől

Rugalmas közvélemény-kutatási szoftver algoritmusát dolgozta ki – közös, uniós támogatású projekt keretében – a szegedi Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért és a károlyi IT Carei Egyesület.

Rugalmas közvélemény-kutatási szoftver algoritmusát dolgozta ki – közös, uniós támogatású projekt keretében – a szegedi Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért és a károlyi IT Carei Egyesület.

 

Új, rugalmas közvélemény-kutatási szoftvert alkotott egy szakértői csoport. Az ötlet Szabó Melániától, a nagykárolyi IT Carei Egyesület elnökétől származik, és azon a jelenségen alapul, hogy a legtöbb ilyen kutatás során a lehetséges válaszok nem tükrözik az alany véleményét, és/vagy a kérdések eleve nehezen érhetőek. A most elkészült szoftver-algoritmus (majd az erre épülő konkrét szoftver maga is) ezt a gondot orvosolja, mivel úgymond intelligens a program, rugalmas, alkalmazkodik az alany válaszai alapján kirajzolódó képhez, s ennek függvényében alakítja a felmérés folytatását.

Uniós támogatással

Nagyváradon mutatták be ezt az innovációt, amely az Elastic Survey Editor nevet kapta. Uniós támogatást kapott ennek a kidolgozása, a HU-RO-partnerség keretében, a teljes projekt 49.500 euró összértékű. Az ötletadó, valamint projektbeli munkatársa, Letenyei László (Corvinus, Budapest, TeTT Consult) a hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: Dukász Magor temesvári informatikus segítségével dolgozták ki a szoftvert, megalkották az alkalmazás arculatát, valamint a bevezetésének üzleti- és marketingtervét. A program kereskedelmi forgalomba nem hozható, viszont felkínálják azoknak, akik használni szeretnék. Továbbiak az elasticsurvey.itcarei.ro honlapon tudhatóak meg erről.

A projekt záróakkordjaként a sajtótájékoztató előtt konferenciát is tartottak a PKE-n. Ott a rugalmas kérdőívezés módszertanával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ugyanebből az alkalomból bemutatták az IT Carei Egyesület nemrég megjelent kötetét, a Közösségi és jóléti városfejlesztési modellek címűt. Ez ötleteket kínál, amelyek az NGO-k városfejlesztésben játszott szerepéről szólnak, illetve arról, hogyan vesznek át e szervezetek egyes feladatköröket a városvezetésektől. A kötetben Várad például a hajléktalanszálló működtetésének modelljével szerepel. Ugyancsak e konferencián Pintér Boglárka mutatta be a károlyi egyesület több más projektjét is. Szó esett a turisztikai jellegű EcoTur-ról, amely az Észak-Kelet Alföld és az Erdélyi-Szigethegység promoválásáról szól, a Borderlandről, amely közösségi és képzési erőforrásközpont létrehozását irányozza elő, a CivilCityről, amelynek segítségével a civil társadalmat vonnák be a helyi döntésekbe, továbbá a COBAC-ról, amelynek célja egyfajta határ menti hírügynökség és erőforrásközpont kialakítása.

Szeghalmi Örs

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!