ERDON Helyi hírek

2012.12.10. 16:17

Szabó Ödön: nem kérek újraszámlálást

Nagyvárad- Hétfő délután az RMDSZ Sas-palotai székházában értékelték a december 9-i választások eredményeit a Szövetség Bihar megyei vezető politikusai, illetve megválasztott jelöltjei. Íme a részletek.

Nagyvárad- Hétfő délután az RMDSZ Sas-palotai székházában értékelték a december 9-i választások eredményeit a Szövetség Bihar megyei vezető politikusai, illetve megválasztott jelöltjei. Íme a részletek.

 

A szenátornak megválasztott Biró Rozália a köszönetnyilvánítások után az RMDSZ által országos szinten elért eredményeket elemezte. Arra hívta fel a figyelmet: míg négy évvel ezelőtt az urnazárást követően 7 szenátor és 14 képviselője volt az RMDSZ-nek, a visszaosztást követően pedig 9 szenátora és 22 képviselője lett, a most vasárnap esti urnazárás után 6 szenátora és 12 képviselője szerzett abszolút többséget, tehát számít biztos befutónak. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a romániai magyarság 87-88 százaléka az RMDSZ-t támogatja, vagyis határozott igent mondott az elmúlt 22 esztendőben kifejtett politikájára, arra a módra, ahogy az érdekképviseletet ellátja, és ugyanakkor a miniszterek munkáját is értékeli, amikor a Szövetség éppen kormányon van. Hozzátette: valószínűleg kedd reggel elkezdik a tárgyalásokat az USL-vel, „egy közös jövő kigondolása érdekében”.

Cseke Attila képviselő kifejtette: az adatok körülbelül 93 százalékos feldolgozása után úgy tűnik, hogy 51,11 százalékot kapott az 1. számú kollégiumban, a végleges eredmény pedig 52,2 százalék körül fog alakulni. Nyáron ugyanebben a kollégiumban az RMDSZ 45,7 százalékot kapott, tehát a hat hónap alatt bekövetkezett 6-7 százalékos növekedést sikernek könyvelheti el. A számok meglátásában azt támasztják alá, hogy a választók elégedettek a Bihar megyei RMDSZ elmúlt négyévi munkájával, és a kopogtatós kampány is eredményes volt, bár szerinte még tarthatott volna vagy tíz napot, mert úgy több emberhez tudott volna eljutni.

28 szavazat

Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök a történtekből olyan a következtetéseket vont le, hogy más magyar politikai tömörülésnek nincs esélye arra, hogy bejusson a román parlamentbe, és hazudik, aki az ellenkezőjét állítja; világos, hogy a magyar-magyar verseny demotivál és kontraproduktív; a politika nem matematika, két pártnak a létezése nem jelent erősebb képviseletet, és az RMDSZ az egyetlen legitim és hiteles képviselője az erdélyi magyarságnak. Megítélésében több szempontból is hasznos lenne, ha az RMDSZ kormányra kerülne: együttes erővel könnyebb átvészelni a nehéz időszakokat, az RMDSZ mindig egy stabilizáló faktor volt és a segítségével könnyebb visszaszerezni az ország külpolitikai hitelét, és sokkal logikusabb végrehajtani egy alkotmánymódosítást egy kisebbség hiteles képviselőjének támogatásával, mint megvásárolt szavazatokkal.

A politikus a választási eredményekre is kitért. Arra hívta fel a figyelmet: a kollégiumában az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje nyáron 44,6 százalékot kapott, ő pedig most 49,83 százalékot, azonban ez volt elégséges az abszolút többség megszerzéséhez, épp 28 szavazat hiányzik ehhez (10.323 voksot kapott a szükséges 10.351 helyett). Vallásos emberként ebből azt az üzenetet fogalmazta meg saját maga számára: Isten azt akarja, hogy itt maradjon, és egyelőre Váradhoz, illetve Bihar megyéhez kötődjék szorosabban a sorsa. Hangsúlyozta: annak viszont örül, hogy mivel az RMDSZ átlépte az 5 százalékos küszöböt, a mandátuma nem vész el, azt szeretné, hogy egy szórványképviselő kapja ezt meg. Kiemelte, hogy elfogadja a választás végeredményét, és nem fogja kérni a szavazatok újraszámlálását csak abban az esetben, ha az RMDSZ felsőbb vezetése így dönt. „Már nekem hátrányom származott belőle, továbbra is az arányos és reprezentatív képviselet híve vagyok”, mondta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!