ERDON Helyi hírek

2012.12.10. 13:07

Óvintézkedések hideg időre

A hideg ellen a szervezet sokféleképpen képes védekezni, de nekünk is fontos betartanunk néhány szabályt, figyelmeztet a DSP.

A hideg ellen a szervezet sokféleképpen képes védekezni, de nekünk is fontos betartanunk néhány szabályt, figyelmeztet a DSP.

 

Míg az egészséges emberek viszonylag gond nélkül alkalmazkodnak az alacsony hőmérsékletekhez, az idősek, betegek szervezetét megviseli a hideg - áll a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) tájékoztatójában. A legveszélyeztetettebbek az érelmeszesedésben, a magas vérnyomásban, a szívelégtelenségben, a légzéselégtelenségben, az asztmában szenvedők, továbbá a krónikus betegek ( cukorbetegek, a pajzsmirigy megbetegedéseiben szenvedők, azok, akik gyulladáscsökkentőket szednek), a csecsemők és kisgyerekek, az alkoholisták és a drogfüggők, a hajléktalanok és azok, akik rögtönzött fűtőalkalmatosságokat használnak.

Vigyázzunk

Ha lényeges lehűlés várható, a DSP a következőket ajánlja: szerezzük be a szükséges élelmiszereket és gyógyszereket egy hosszabb időszakra, hogy ne kelljen elhagyjuk a lakást a hidegben. Azok a betegek, akik ezt nem tudják megtenni, kérjék meg a hozzátartozóikat, szomszédaikat. Gondoskodjunk egy működő telefonvonalról, mivel a sürgősségi szám hívásával sokszor életeket menthetünk; tartsuk a kapcsolatot a rokonokkal, a szomszédokkal és azokkal az ismerőseinkkel, akik a veszélyeztetettek kategóriájába tartoznak és igényeljünk segítséget szükség esetén.

A lakásokra vonatkozóan a következőket ajánlja a DSP: biztosítsunk legalább 19 fokot a hálószobában; használat előtt és alatt ellenőrizzük a fűtőrendszereket, hogy megelőzzük a tűzeseteket, illetve a szénmonoxid mérgezést; amennyiben elektromos párnát használunk, kapcsoljuk ki elalvás előtt. Amikor elhagyjuk a lakásunkat, mindenképp viseljünk sapkát, s szájunk és orrunk környékét is óvjuk; öltözködjünk vastagon és rétegesen, s még csak kis időre se vegyük le kezünkről a kesztyűket; lehetőleg ilyenkor ne induljunk hosszú útra autóval, de ha muszáj, tervezzük meg figyelmesen az útvonalat és vegyük figyelembe az utak állapotát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!