ERDON Helyi hírek

2012.12.04. 09:45

Nagyobb mérvű útfejlesztések

Két év építkezés következik: több helyen nagyobb mérvű infrastrukturális jellegű munkálatok kezdődnek a bihari megyeszékhelyen. Pár még idén, a többi jövőre.

Két év építkezés következik: több helyen nagyobb mérvű infrastrukturális jellegű munkálatok kezdődnek a bihari megyeszékhelyen. Pár még idén, a többi jövőre.

Több közúti felüljáró megépítésének beindítását jelentette be hétfőn Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Rendkívüli sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a Romániai Közútkezelő Vállalattal az összes ilyen projektben már meg is állapodtak. Különböző stádiumban vannak a tervek, de mindegyik immár a megvalósítás küszöbén áll. Két nagy, illetőleg két kisebb felüljáró épül majd a következő két évben, ugyanakkor útszélesítések is kezdődnek.

A két nagyobb felüljáró a Ciheiului utca térségében, valamint a Nojoridului utca zónájában lesz. A másik kettő az Aradi út, illetve a Nufărului sugárút fölött fog átívelni. Mindegyik azt is szolgálja majd, hogy gyorsabbá váljon a közlekedés a körgyűrűn, s az autósok megszokják, hogy ezt az elkerülőutat választják, ahelyett, hogy a városon át hajtanának. A polgármester szerint csak Kolozsvár felől Váradra (valamint innen a határ felé) naponta 17.500 gépjármű közlekedik, ezért is nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, eleve be se hozzanak a városba, vagy a javuló úthálózat révén gyorsan kivezessenek onnan. Technikai részleteket is ismertetett.

Megvannak a megvalósíthatósági tanulmányok, amelyeket még az ősz elején rendelt meg a nagyváradi önkormányzat, az útkezelővel is sikerült megállapodni a vonatkozó projektekről – így hamarosan elkezdődhet maga a munka, több váradi helyszínen. A polgármester elmondta: többek között kiszélesítik 2X2 sávosra a jelenleg 2X1 sávos utat a püspöki úton. Mint ismeretes, afölött halad át a vasút, két helyen is, így a Biharpüspökibe vezető 2X2 sávos út mind a két híd alatti résznél egysávosra szűkül. Ezt fogják megszüntetni, a munka 2013 elején indul.

Felüljárók

Bolojan tudatta: felüljárót létesítenek a Ciheiului utca térségében. Ez az Adona patak lefedése révén létrejött új utca folytatása lesz, a Szálka dombot és a Nufărul 2-t köti majd össze a felüljáró a Ciheiului/Grigorescu zónával. Egyúttal kiépítik az összes környező utcáról a felhajtósávokat is. Ez utóbbi 5,3 millió euróba kerül, míg maga a felüljáró 2,8 millióba. Az átadási határidő 24 hónap.

A másik felüljáró az újonnan létrehozott Thurzó Sándor utcáról indul majd, s a Grigorescu negyeddel köti össze a városközpontot. Szintén 24 hónap a határidő, maga a létesítmény 1,5 millió euróba kerül, a felhajtók és a környező utcákkal való összekötése 5,1 millióba.

Egy másik felüljáró a Nufărului sugárút térségében lesz, a város Kolozsvár felőli bejáratától a CET 2-ig tart majd, többek között megkönnyítve a vasúti kereszteződésen való áthaladást a Metro áruház környékén. Emellett az Aradi út fölött is húzódik majd egy ilyen közúti létesítmény. Ezek egyenként 5-5 millió euróba kerülnek, jórészt uniós támogatásokból épülnek majd. Ez utóbbi két esetben január végén lesz a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás.

A polgármester beszámolt arról is, hogy folytatódik immár a Densuşianu-híd felújítása, ami jó ideje megakadt, technikai jellegű gondok miatt. A híd teljes egészében jövőre lesz készen.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!