ERDON Helyi hírek

2012.12.13. 15:26

Karácsonyi ünnepség a PKE-n

Idén is megszervezték a karácsonyi ünnepséget a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), ezúttal december 12-én este. Az ökumenikus istentisztelet előtt vásár, utána pedig karácsonyi táncház várta a résztvevőket.

Idén is megszervezték a karácsonyi ünnepséget a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), ezúttal december 12-én este. Az ökumenikus istentisztelet előtt vásár, utána pedig karácsonyi táncház várta a résztvevőket.

A PKE karácsonyi ünnepsége 17 órától kezdődött a díszterem előterében kialakított könyv- és kézműves termékek vásárával. A vásár alkalmával szép karácsonyi ajándékokat lehetett vásárolni, egy-egy könyv vagy kézzel készült ékszerek, képeslapok, karácsonyi díszek és egyéb apróságok formájában. Este 19 órától vette kezdetét az ünnepi ökumenikus istentisztelet. A karácsonyi hangulathoz az ige szava mellett hozzájárult az adventi koszorú és a szépen feldíszített karácsonyfa, valamint a felhangzó karácsonyi énekek. A jelenlevőket Ráksi Lajos egyetemi lelkész köszöntötte, majd dr. János Szatmári Szabolcs, a PKE rektora osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel, hangsúlyozva mennyire fontos, hogy van magyar nyelvű felsőoktatás. „Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni”- zárta beszédét egy Márai Sándor idézettel a rektor.

Áhítat

Ráksi Lajos egyetemi lelkész a rövid áhítatában kiemelte, hogy sokan sokféleképpen félünk. Kilátástalannak láthatjuk életünket, és egyénileg és közösségi szinten is félünk. De erre a félelemre ad választ az örömhír, ami a pásztoroknak is hirdettetett az első karácsonyi éjszakán. „Van kihez fordulnunk, Ő az aki az első karácsonykor testté lett, és akibe kapaszkodhatunk”-tette hozzá Ráksi Lajos. Karácsony környékén azokra is hatással van Jézus Krisztus, akik nem hisznek. Jobban odafigyelünk egymásra, de sajnos ez a figyelem nem tart ki egész évben, ezért iparkodni kell, hogy a hétköznapokon is odanyújtsuk kezünket a bajban levőknek, hiszen mindenkinek van feladata a világon, és nem csak karácsonykor – hangzott el végezetül. A közös éneklést követően a meghívott felekezetek képviselői ünnepi gondolataikat osztották meg. Ft. Pék Sándor esperes igei köszöntésében hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy be tudjuk fogadni a világosságot, keresnünk kell azt. Nt. Csabay Árpád lelkipásztor pedig aláhúzta, hogy Istent bárhol és bármilyen élethelyzetben meg lehet találni.

Kívánság láda

Az ünnepi alkalmon az első alkalommal megszervezett Karácsonyi Kívánságláda eredményhirdetését is megtartották. Berke Beatrice és Sipos Emőke PR- referensek elmondták, hogy idén először helyeztek el az egyetemen és a bentlakásban egy-egy kívánság ládát, amelybe a hallgatók, tanárok és alkalmazottak beledobhatták kívánságaikat. A PR-osztály ezek közül hármat teljesített. Az est során többször is szolgált a PKE Kórusa Brugós Anikó vezetésével. Elénekelték Michael Praetorius: Szép rózsabimbó nyílt ki, Lászlóffy Zsolt: Messiásunk született, Berkesi Sándor: Betlehem városába című dalokat, valamint karácsonyi népdalokat. Az ünnepség a Moszkva kávézóban folytatódott karácsonyi táncházzal.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!