ERDON Helyi hírek

2012.12.27. 13:41

Fontos a természeti értékek védelme

A Natura 2000 terület (ROSCI 0062) Sebes Körös szoros – Királyerdő hegység menedzsmentjének létrehozása elnevezésű projektet indították el hivatalosan december 27-én.

A Natura 2000 terület (ROSCI 0062) Sebes Körös szoros – Királyerdő hegység menedzsmentjének létrehozása elnevezésű projektet indították el hivatalosan december 27-én.

Bihar Megyei Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Központjának projektjét indították el december 27-én, csütörtökön a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtárban. Viorel Lascu projektmenedzser ismertette az ez év júniusában kezdődő projektet, amely 2014 augusztusáig fog tartani. Natura 2000 terület (ROSCI 0062) Sebes Körös szoros – Királyerdő hegység menedzsmentjének létrehozásával nem az érintett területek gazdasági tevékenységét akarjuk megszüntetni, hanem olyan megoldásokat keresni, amelyek megengedik ezek folytatását a biodiverzitás megőrzésével együtt- mondta el Viorel Lascu. Ezeken a területeken megengedett lesz a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek, gyümölcs, zöldség, tejtermékek és egyebek termesztése, a vadászat és a halászat, természetesen az erre vonatkozó szabályok betartásával.

Természetvédelem

A Natura 2000 Sebes Körös szoros – Királyerdő hegység területének - amelybe 18 település tartozik - menedzsmentjében össze lesz foglalva a terület védelmének célja és azok a tevékenységek, amelyekkel elérhetők ezek a célok. A projekt során nagy hangsúlyt fognak fektetni a helyi lakosság informálására, a fiatalok oktatására, a természeti értékek leltározására, a vízgazdálkodásra és egy adatbázis létrehozására. Viorel Lascu hozzátette, hogy a menedzsment terv kialakítását követően több évnek kell majd eltelnie, hogy azt teljes mértékben gyakorlatba is ültessék. A projekt, amelynek összértéke 2.965.649,53 lej (466.811,42 euró) a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program finanszírozásával jön létre. A projektindítón jelen volt Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke, valamint más szervezetek vezetői is, akik kifejthették véleményüket, ötleteiket, ellenvetésüket a projekttel kapcsolatban. Cornel Popa a Megyei Tanács további támogatásáról biztosította a szakembereket, hozzátéve, hogy a megye fejlesztési stratégiáját egyesíteni kell a központ elképzeléseivel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!