ERDON Helyi hírek

2012.12.03. 09:37

Európai Értékek Gálája

Régió-napokat szervezett az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség és az Europe Direct Regionális Központ. A kolozsvári Kaszinó Kulturális Központban tartott 2 napos rendezvényen azokat a programokat, az eredményeket népszerűsítették, melyek a település, a közösség sikerességét tükrözték, az európai értékek megteremtése által.

Régió-napokat szervezett az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség és az Europe Direct Regionális Központ. A kolozsvári Kaszinó Kulturális Központban tartott 2 napos rendezvényen azokat a programokat, az eredményeket népszerűsítették, melyek a település, a közösség sikerességét tükrözték, az európai értékek megteremtése által.

 

A rendezvény fénypontját a 4. alkalommal megtartott Európai Értékek Gálája (Gala Multiplicatorilor de Valori Europene) jelentette, melyen azokat a projekteket díjazták, amik a település fejlesztését eredményezték. 116 projektet nyújtottak be, melyek közül 42 pályázatot oklevéllel és trófeával díjaztak. A 8 verseny- kategóriában benevezett projektek Bihar, Beszterce- Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyéből származtak. A projekteket az EB romániai képviseletének és az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség szakembereiből álló bizottság értékelte. A pályázatok finanszírozási forrásait az EU- s támogatások (legtöbb), a költségvetés képezték. De volt olyan projekt is, mely önkéntes támogatás alapján valósult meg. Amint Claudiu N.Coşier, az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója értékelő beszédében kifejtette, Uniós támogatás nélkül lehetetlen lett volna ennyi tervet megvalósítani.

Az Európai Értékek Gáláján I-II-III. díjjal jutalmazták a különböző kategóriába tartózó projekteket. Azonban csak azokat az intézmények, vállalatok vagy település győzteseit nevesítem, melyek a Nagy Trófeát nyerték a verseny- kategóriákban.

Az Oktatás kategóriában a trófeát a Nagyváradi Egyetem Történelmi Kara, a Nemzetközi Kapcsolatok Kara, a Politikatudomány és a Kommunikáció- tudomány Kara nyerte „ Tanuljunk kreatívan az Európai Unióról” nevű projektért.

A Versenyképesség kategória trófeáját a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Tudományegyetem „Erdély fejlett virágkertészetének Kutatóintézete” nevű projektje kapta.

A Környezetvédelem kategóriában a trófea nyertese a Szamos Vízügyi Társaság „Kolozs és Szilágy megye víz és elhasznált vízrendszerének rehabilitálása és fejlesztése” nevű projektje.

A Kultúra kategóriában a trófeát a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal

S. Bărnuţiu Központi Park és a Kaszinó restaurálása” című projekt nyerte. Első díjat nyert a Nagyvárad Polgármesteri Hivatal „Komplex csomag a kulturális turizmus népszerűsítéséért. Nagyvárad történelmi központ: műépítészet, kultúra, legenda” nevű projektje.

A Szolidaritás kategória trófeájának nyertese a nagybányai Hope Alapítvány „Együtt a jólétért” nevű pályázata.

Az Újítás kategóriában a kolozsvári Micro Mapper Kft „Pontos, aktuális, teljes térbeli adatok” nevű projekt vitte el a trófeát.

„Szeretem Észak-Erdélyt” kategóriában a trófea nyertese Nagykároly és Erdőd Polgármesteri Hivatalának „Észak- Erdély középkori vásárainak vonala” nevű projektje.

Az Év Multiplikátor trófeát nyerte Beszterce Polgármesteri Hivatalának „18 projekt európai színvonalú Besztercéért” nevű projektje.

A nagyfokú kreativitás, az ötletek gazdagsága, az intézmények, vállalatok, települések pályázatíróinak szakmai felkészültsége, a közösségek pozitív hozzáállása hozzájárult a projektek sikeres megvalósításához. A vidék fejlesztését eredményezik.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!