ERDON Helyi hírek

2012.12.02. 12:39

Adventi készülődés Várad-Őssiben

Idén is megszervezték a hagyományos adventi készülődést a Nagyvárad-őssi református gyülekezetben. A koszorúkészítést a hajdúnánási vendégek kézműves foglalkozása egészítette ki.

Idén is megszervezték a hagyományos adventi készülődést a Nagyvárad-őssi református gyülekezetben. A koszorúkészítést a hajdúnánási vendégek kézműves foglalkozása egészítette ki.

Hangulatos látvány fogadta a gyülekezeti terembe belépőt az elmúlt szombaton a Nagyvárad-őssi református gyülekezetben megszervezett adventi készülődés alkalmával. Kicsik és nagyok együtt készítették az adventi koszorúkat. Erre az alkalomra Hajdúnánásról is érkeztek vendégek, nem csak az őssi gyülekezethez, hanem Poklostelekre, Jankafalvára és Bihardiószegre is. A hajdúnánási csoport koordinátora Csillikné Szólláth Júlia a koszorúkészítés közben mesélt a fenyő, az adventi koszorú és a rajta levő gyertyák történetéről és jelentéséről, majd a váradi és lesi gyerekekkel közösen énekeltek is. Miután elkészültek az adventi koszorúk, gazdag uzsonna következett, majd a hajdúnánási vendégek vezetésével kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, amely alatt papír csillagokat, hóembereket készítettek. Csillikné Szólláth Júlia kiemelte, fontos, hogy a gyerekeknek és fiataloknak megtanítsák, hogy az egyszerűen és könnyen hozzáférhető anyagokból kézzel készült ajándékok és díszek értékesebbek a drága bolti ajándékoknál.

Szórványprogram

Két foglalkozás között sikerült beszélgetnünk Csillikné Szólláth Júliával, aki elmesélte hogyan indult a Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola szórványprogramja. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Hajdúnánás város közös kezdeményezésére a Bocskai István Általános Iskola pedagógusai az érmelléki településeken, a szórványban élő gyermekeknek havonta egyszer foglalkozást tartanak a magyar nyelv, kultúra és hagyományok megőrzése érdekében. A csoporthoz bárki csatlakozhatott, aki úgy vélte, hogy szeretne segíteni a szolgálatban. A hajdúnánási csoport négy települést látogat meg minden hónapban: Bihardiószeget, Jankafalvát, Poklosteleket és Váradlest. Csillikné Szólláth Júlia elmondta, hogy a legtöbb munka Poklosteleken és Váradlesen van, ide kell fordítani a legtöbb figyelmet, mivel ezeken a helyeken csak kevesen beszélik a magyart, és utóbbi településen nincs is magyar iskola. „Ennek ellenére minden településre ugyanazokkal a programokkal, versekkel táncokkal, kézműves foglalkozásokkal érkezünk, ezzel is erősítve, hogy nincs különbség, és egyek vagyunk”. 

Ajándékok

A havonta megrendezett találkozások során a hajdúnánási csoport magyar népdalokat, népi játékokat, hagyományos kézműves foglalkozásokat tanít a gyerekeknek: „Én azt vallom, hogy minden népnek nagyon szép kultúrája van, egyik nép sem különbözik a másiktól, de a magyarságnak különleges és nagyon értékes a kultúrája. A célunk nem felülemelkedni más kultúrákon, hanem, hogy a gyerekek saját magyar kultúrájukat portalanítsák le, és tudják azt, hogy mitől magyar a magyar. Fontos, hogy a mások kultúráját elfogadva a sajátjukat megőrizzék”. Csillikné Szólláth Júlia végezetül hozzátette, hogy mindegyik településre és Nagyváradra is hoztak társasjátékokat a gyerekeknek, valamint egy-egy ezüstfenyőt, amelyet a gyülekezetek elültethetnek.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!