ERDON Helyi hírek

2012.12.28. 10:59

A három tenor kolozsvári karácsonyi koncertje

Az alapötlet José Carreras világhírnévnek örvendő tenoré volt, hogy két világhírű kollégájával, az olasz Luciano Pavarottival és a spanyol Plácido Domingóval, közösen lépjenek fel. A szokatlan hangversenyre 1990 nyarán a római Terme di Caracallában került sor, a futball-világbajnokság döntője előtt.

Az alapötlet José Carreras világhírnévnek örvendő tenoré volt, hogy két világhírű kollégájával, az olasz Luciano Pavarottival és a spanyol Plácido Domingóval, közösen lépjenek fel. A szokatlan hangversenyre 1990 nyarán a római Terme di Caracallában került sor, a futball-világbajnokság döntője előtt.

 

Két évvel később, 1992-ben a barcelonai Olimpiai Játékok nyitóünnepségén a három tenor szintén együtt fellépett, nagy sikerrel, mikor is operaslágereket, népszerű zarzuela- betétdalokat énekeltek. Mindkét fellépés hatalmas anyagi és erkölcsi sikerrel járt. Ami köszönhető annak is, hogy a valóban nívós tenorhang keresett cikk a zenés műfajban.

Kolozsvár abban a szerencsés helyzetben van, képes a két operaház összefogásával, három kiváló adottságú tenort kiállítani a 2012. évi karácsonyi hangverseny alkalmával.

Színre lépés sorrendjében, Marius Vlad Budoiu, Tony Bardon, Cristian Mogoşan csodálatos koncerttel ajándékozták meg a zeneszerető közönséget.

A Román Opera zenekarát melyet néhány magyar operai zenésszel is bővítettek Cristian Sandu, a „Gheorghe Dima” Zeneművészeti Akadémia tanára vezényelte. Fellépett még a „S. Toduţă” Zeneművészeti Líceum „Junior- VIP” gyermekkórusa. Karmester Anca- Mona Mariaş.

Marius Vlad Budoiu nemzetközi hírneve tiszteletet érdemel. A „Gheorghe Dima” Zeneművészeti Akadémián végzett, ahol tanárai voltak az édesapja, Ion Budoiu bariton, Edita Simon mezzoszoprán, valamint Gheorghe Roşu basszus. A tehetség, szorgalommal párosulva, meghozza gyümölcsét. Első helyen végez „Nicolae Bretan” Nemzetközi Énekversenyen. (1994), a Traian Grosăvescu tenorversenyen (Ludas 1995). Első díj és Külön díj a Kolozsvári Francia Kulturális Központ és a Német Kulturális Központ W.A. Mozart versenyén (1995). Németországban, a R. Schumann dalversenyen a III. díjat nyerte (Zwickau 1998).

A nagy nyilvánosság előtt, első alkalommal, 21 éves korában szerepelt, a Marosvásárhelyi Filharmónia Beethoven IX. Szimfóniájának koncertjén. Majd a Kolozsvári Magyar Operában, Csajkovszkij Anyegin című opera Lenszkij szerepében lépett fel. A Kolozsvári Nemzeti Operaház alkalmazza. Első fellépése Rodolphe a Bohéméletben.

A világ kapuja mindjobban kinyílik előtte, ami számtalan fellépési lehetőséget és diadalt jelent a tényleg jó hangadottságokkal rendelkező művész számára.

2012. december elején elnyerte azt a pályázatot, mely a Kolozsvári Nemzeti Opera igazgatói székét is jelenti.

Marius Vlad Budoiu Románia első Állami Operájának 31. igazgatója.

Tony Bardon 2008-ban végzi el a „Gheorghe Dima” Zeneművészeti Akadémiát, Marius Vlad Budoiu vezette osztályban. Vizsga-előadását a Kolozsvári Magyar Opera Rossini: A Sevillai borbély, Gróf Almaviva szerepében énekelte. Mint diák, Mariana Nicolesco kurzusait hallgatta. A temesvári Nemzetközi versenyen a II. díjat vehette át. 2010-ben, Alberto Zedda mester meghívja a Pesaroi Rossiniana Akadémia látogatására. Ez alkalommal fellép a Rossini Színház színpadán. Kolozsváron a két operaház szólistája lesz. De szerződésileg a KMO tagja. A kollaborál a Kolozsvári Transilvania Filharmóniával. Fellép az ország majd mindenik operájában. Budapesten a Művészetek Palotájában, vagy Kassán is énekelt. Olyan karmesterrel is dolgozik, mint Cristian Mandeal.

Tony Bardon előtt kinyílik a nagyvilág kapuja, mert olyan tenorra, mint amilyen Ő, szükség van.

Cristian Mogoşan 1983-ban született. „Sigismund Toduţă” Zeneművészeti Líceumot végzett. A „Gheorghe Dima” Zeneművészeti Akadémián édesapja Gheorghe Mogoşan osztályába járt. 2008-ban a mesterit fejezi be. Tanárai között megtaláljuk Ionel Panteat. Résztvesz Wolfgang Brendel, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea, Rockwell Blake és Viorica Cortez mesterkurzusain.

Díjazzák: I. Díjat kap a 2010-es Brăilai Hariclea Darclée Nemzetközi Énekversenyen. Ugyancsak első díjat nyert a 2004-es Brassói Nemzetközi Román Dalversenyen és 2011-es Temesvári Nemzetközi Sabin Drăgoi dalversenyen.

A jól átgondolt művek megfelelő tolmácsolásban elérték céljukat. A művészek mindenike felnőtt feladatához.

A „Junior VIP” Anca- Mona Mariaş vezetésével szokott formáját teljesítette, a jelenlevő szülők nagy örömére.

A három tenor karácsonyi koncertjén elhangzottak áriák L. Bernstein, W. A. Mozart, Lehár Ferenc, G. Verdi, G.Rossini, A. Ponchielli, G. Dendrino, C. Frank, P.Mascagni műveiből, és a világ zenei világából származó karácsonyi dalok, kórus számok.

Az előadás méltó volt azokhoz, akik megvalósítva, örömöt akartak szerezni minden olyan résztvevőnek, aki meghallgatta ezt a csodálatos, három tenor által adott karácsonyi koncertet. Az előadás méltóan mutatta be azt a zenei értéket, melyet Kolozsvár a zene világában betölt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!