ERDON Helyi hírek

2012.11.07. 11:31

Vitatható Obama gazdaságpolitikája

Nagyvárad- Pajzos Csabát, a Partiumi Keresztény Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának dékánját kérdeztük arról: gazdasági szakemberként mi a véleménye arról, hogy Barack Obamát újraválasztották?

Nagyvárad- Pajzos Csabát, a Partiumi Keresztény Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának dékánját kérdeztük arról: gazdasági szakemberként mi a véleménye arról, hogy Barack Obamát újraválasztották?

 

Pajzos Csaba, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Közgazdaság-tudományi Karának dékánja az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: amikor szerda reggel hallotta, hogy Barack Obama nyerte ismét az elnökválasztást az Egyesült Államokban, az első gondolata az volt, hogy gyakorlatilag az átlag amerikaiakat képviseli, vagyis az alacsony jövedelmű, illetve a középosztálybeli tömegek állnak mögötte, így valószínűsíthető, hogy a vállalatokat, valamint az intézményeket érintő további intézkedései is ezen rétegek fejlődését fogják elősegíteni. A dékán több szempontból is fontosnak nevezte Obama újraválasztását: egyrészt azért, mert az elnök a származásából fakadóan is a különböző nemzetiségek elismerésének, illetve egymás melletti békés együttélésének a híve, s ez talán pozitívan hat a romániai politikusokra is, másrészt pedig amiatt, mert az általa elkezdett, s minden bizonnyal folytatott reformok szintén üzenetértékűek lehetnek Románia számára is. Megjegyezte: az Egyesült Államok külpolitikájának értékelésére talán nem ő a legalkalmasabb személy, arra viszont kíváncsi, hogy az elnök hogyan fogja tudni betartani azon ígéretét, hogy az elkövetkezendő években csökkenteni akarja a biztonsági kiadásokat, vagyis a hadsereg költségvetését.

Keynesi elvek

Azt is megkérdeztük Pajzos Csabától: mi a véleménye arról, hogy Barack Obama a keynesi gazdaságpolitika híve? A dékán arra hívta fel a figyelmet: a szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a mostani gazdasági válság kezelésére is elegendőek a Keynes által hangoztatott elvek. Meglátásában az államnak ugyan be kell avatkoznia, de nem biztos, hogy olyan mértékben, ahogyan Obama gondolja. Az egyetemi oktató szerint ugyanis elmúlt az ideje annak, hogy mindent visszaállamosítunk, hiszen ha egy vállalat a kezdeti támogató lépések után sem tud talpra állni, akkor azért oda kell figyelni a piaci jelzésekre is, tekintettel kell lenni a fogyasztók igényeire, a magatartások változásaira.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!