ERDON Helyi hírek

2012.11.12. 16:10

Vadonatúj út, régi balkanizmusok Pádison

Érdekes „véletlen” következtében valahogy úgy alakult, hogy épp a parlamenti választási kampány idejére esett Bihar megye egyik legszebb turisztikai térségében a végre felújított közút átadása. Fel is vonultak a politikusok oda – s velük mi is bejártuk a terepet.

Érdekes „véletlen” következtében valahogy úgy alakult, hogy épp a parlamenti választási kampány idejére esett Bihar megye egyik legszebb turisztikai térségében a végre felújított közút átadása. Fel is vonultak a politikusok oda – s velük mi is bejártuk a terepet.

 

Több halasztás után most villámgyorsan nyomták le a végét: átadták hétfőn azt a teljesen felújított közutat, amely Bihar megye egyik legfontosabb és leggyönyörűbb turisztikai zónájába vezet. A Kisszedres (Sudrigiu)–Vasaskőfalva (Pietroasa)–pádisi menedékház útvonalat közösen újította fel a budapesti Nemzetközi Betonút kft., a kolozsvári MBS Group kft. és a szatmári Alfarom kft. A munkálatok összesen 64 millió lejbe kerültek, ennek túlnyomó részét az EU finanszírozta, összesen 8 millió lejnyi önrészt kellett hozzátennie Romániának.

A tegnapi terepbejáráson részt véve azt tapasztalhattuk, hogy az ilyenkor szokottnál is aktívabbak a politikusok most: különféle pártoktól jó néhányuk gyülekezett a pádisi helyszínen, beszédeket mondtak, s ezúttal készségesen adtak információt is, kampány lévén.

Máris tönkretennék

A lényeg azonban az, hogy a 28,5 kilométernyi út most egy ideig tényleg jól járható – bár a Nagyváradról odáig vezető rész továbbra is kritikán aluli állapotban van. A jelzett szakaszon azonban immár simán lehet közlekedni, fel egészen a pádisi fennsíkig. A projektvezetőktől megtudtuk: a nagyon instabil klíma, a sok szerpentines rész, a hegyvidéki aszfaltozás, a nagy emelkedők mind gondot jelentettek a munka során. Idén nyáron még maguk is szkeptikusak voltak, hogy be tudják-e fejezni a munkát. Az utóbbi körülbelül tíz napban azonban váratlanul belehúztak. Ebben a projektben is érintett a Selina, amelynek tulajdonosa, Beniamin Rus a helyszínen úgy fogalmazott: „szinte a radarozó rendőrök is megbüntettek, olyan gyorsan dolgoztak az utóbbi napokban az embereink”.

Az út egyébként 99 százalékban már készen van, ám sok helyen csak ezután szerelik fel a védőkorlátokat a szerpentinen, az útpadkát csak most emelik a főút szintjére, s más kisebb munkát is hátra vannak. Éppen ezért Rus azt szerette volna, ha a sajtónak csak a legvégén mutatják meg az eredményt – ám mint a delegációnkat vezető USL-s Cornel Popa elismerte, ő maga ragaszkodott ahhoz, hogy a médiát már most kivigyék a helyszínre.

Az út tehát még alig van készen, máris rongálják azonban. A pádisi fennsíkon azt láthattuk, hogy körös-körül a hegycsúcsokon hatalmas, illegális erdőirtások nyomai láthatóak, s az új út mentén is kivágott fákból vannak halmok. Az útépítők képviselői elmondták: már a munkálatok közben is többször konfliktusba keveredtek a fatolvajokkal, akik ráadásul most is az új utat használják nehézgépjárműveikkel, és ezen húzzák át a hatalmas farönköket is. Mindez már most hozzájárul a közút állagának romlásához. Cornel Popáékkal megálltunk egy olyan helyszínen is, ahonnan a rendőrség vitte el a fatolvajokat – ám a nagy értékű faanyag most is ott van, úgy hogy a bűnözők várhatóan visszatérnek érte, és folytatják tevékenységüket. Az újságírók ismételt kérdései dacára a jelenlévő politikusok nagyon óvatosan nyilatkoztak erről – inkább arra szorítkozva, hogy rosszallásukat fejezzék ki, és „felkérjenek minden illetékest hathatós ellenintézkedésekre”.

További érdekesség, hogy a nagy pénzből felújított út jótállási ideje mindössze öt év. Az illetékesek azt várják, hogy mire ez letelik, elkészül a Kolozs megyei folytatása is. A kettő között a mi megyénkben egyébként még 10 kilométernyi összekötőutat kellene megépíteni. Elmondták még: elképzelhető, hogy a most átadott út egy részét télire egyszerűen lezárják a többnyire erős havazások miatt. Ez főleg a pádisi fennsíkra felvezető részre vonatkozhat majd. Addig azonban tényleg kitűnő aszfaltrétegen autózhat a szép tájban az, aki odáig átküzdi magát a gödrökön.

További tervek

A most átadott útszakasz mellett több ilyen jellegű prioritás van még a megyében. Cornel Popa, a Megyei Tanács elnöke a helyszínen elmondta – persze a szokott módon anyagi források megjelölése nélkül –, hogy a következő útszakaszok modernizálását is szorgalmazza: a menyházai útét, a lesi gáthoz vezetőét, és a Tasnád–Margitta közöttit. Emellett fontosnak tartja, hogy az útépítések helyszínein a csatornázást is kiépítsék – ez a pádisi térségre is vonatkozik.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!