ERDON Helyi hírek

2012.11.29. 15:25

Szászfenes polgármestere eltávolíttatta az EMNP választási hirdetését

A Kolozsvárral szomszédos Szászfenes polgármestere államellenesnek és alkotmányellenesnek vélte, ezért eltávolíttatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "Föderális Romániát, Európai Erdélyt! Autonómiát!" feliratú román nyelvű óriásplakátját.

A Kolozsvárral szomszédos Szászfenes polgármestere államellenesnek és alkotmányellenesnek vélte, ezért eltávolíttatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "Föderális Romániát, Európai Erdélyt! Autonómiát!" feliratú román nyelvű óriásplakátját.

 

Az EMNP csütörtöki sajtótájékoztatóján Szász Péter, a párt szenátorjelöltje elmondta, a párt legfontosabb választási üzeneteit tartalmazó 18 négyzetméteres óriásplakátot egy reklámügynökségtől bérelt felületen helyezték el szerda délután. A választási hirdetés mindössze három órán át volt látható, az esti órákban eltávolították azt.

Az Evenimentul Zilei napilap beszámolója szerint a plakát eltávolításánál jelen volt Horea Sulea, Szászfenes polgármetere, aki elmondta, személyesen intézkedett a plakát eltávolításáról. A polgármester a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva a hirdetést állam- és alkotmányellenesnek minősítette.

Az Evenimentul Zilei szerint a Kolozsvár és Szászfenes (összenőtt települések) határában kitett óriásplakát vélt alkotmányellenes tartalmáról a járókelők a rendőrséget is értesítették. Ion Pacurar Kolozs megyei rendőrparancsnok azt nyilatkozta a lapnak: kivizsgálják, ki tette ki a hirdetést, és határozott intézkedéseket tesznek.

Az EMNP képviselői a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón elmondták: bűnvádi feljelentést tettek Horea Sulea polgármester ellen, akit hivatali visszaéléssel, rongálással és lopással gyanúsítanak. Szász Péter elmondta, Szászfenes korábbi polgármestere a nyári önkormányzati választások előtt is eltávolíttatta a párt választási hirdetéseként kitett, Kolozsvárt több nyelven megjelölő óriásplakátjukat. Akkor a polgármester visszatetette a hirdetést, ezúttal azonban elzárkózott ettől.

Szilágyi Zsolt, az EMNP kampányfőnöke hasonlóan súlyos visszaélésnek tartotta, hogy a román televízió továbbra is megtagadja a párt autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést hirdető román nyelvű reklámklipjének a sugárzását, és azt is, hogy az Országos Audiovizuális Tanács kedden elnapolta a hirdetéssel kapcsolatos döntését. A hatósági visszaélések sorában említette azt is, hogy Mircea Dusa belügyminiszter az autonómiát hirdető plakátok eltávolítására szólított fel.

"Vannak, akik úgy gondolják, Romániában még mindig betiltható egy gondolat" - jelentette ki az EMNP kampányfőnöke. Hozzátette, az Európai Unió intézményeit és az unió tagállamainak a bukaresti nagykövetségeit is tájékoztatják a hatósági visszaélésekről, amelyek megítélésük szerint a véleménynyilvánítás alapvető jogát sértik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!