ERDON Helyi hírek

2012.11.30. 09:25

Nagyváradra érkezett a negyedik EKE Art

Az EKE Art IV. fotó biennále legjobb képeiből álló vándorkiállításának nagyváradi bemutatóját tartották meg november 28-án a Partiumi Keresztény Egyetem székhelyén.

Az EKE Art IV. fotó biennále legjobb képeiből álló vándorkiállításának nagyváradi bemutatóját tartották meg november 28-án a Partiumi Keresztény Egyetem székhelyén.

Az EKE Art fotókiállítás az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi Osztályának ötlete alapján vette kezdetét 2005-ben. A kétévente meghirdetett fotópályázatra az EKE-tagok küldhetik be kirándulásokon készült természetfotóikat, a megadott téma szerint. A biennáléra érkezett munkákból összeállított tárlatot először Marosvásárhelyen mutatják be, majd a vándorkiállítást más városokban is vendégül látják az EKE-osztályok. Bara Lilla a váradi kiállítás szervezője a tárlatmegnyitón elmondta, hogy a 2011-ben meghirdetett negyedik EKE Art pályázatra kilenc EKE-osztályból (tíz városból) küldtek képeket. Összesen 28 EKE-tag több mint 170 fotóval nevezett be, ezekből a háromtagú zsűri - Kerekes Péter Pál, Vass Géza, Tamás András fotóművészek - 64-et választott ki.

Témakörök

Tavaly három témakört határoztak meg a szervezők: víz és halmazállapotai, élővilág, valamint a fa a néprajzban. A legtöbb fotó az első témakörbe érkezett, ebből 39 látható a kiállításon, ezen kívül 21 fotó az élővilág és hat néprajz tématikát dolgozza fel. Bara Lilla kiemelte, hogy az EKE Arttal a szervezők arra szeretnék ösztönözni az EKE-tagokat, hogy minél több és minél igényesebb fotókat készítsenek természetjárás, túrázás közben. Váradról ketten küldtek be fotókat a pályázatra: Bara Lilla és Macskási Dorottya, mindkettőjüktől szerepelnek képek a kiállításon. Tiponuţ Tibor, az EKE’91 Nagyvárad-Bihar elnöke kifejtette, hogy a csodálatos tájképek, makro fotók arra ösztönzik a fotóst és a szemlélőt is, hogy nyitottabb szemmel járjon a világban. A fotósok képeikkel egy-egy ablakot nyitnak a világra – tette hozzá. A kiállítás december 9-ig látogatható.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!