ERDON Helyi hírek

2012.11.26. 13:54

Modernizálódó katasztrófavédelmi géppark

A Bihar Megyei Katasztrófavédelem összesen tizenegy modern járművet kapott egy Európai Uniós pályázat keretében.

A Bihar Megyei Katasztrófavédelem összesen tizenegy modern járművet kapott egy Európai Uniós pályázat keretében.

 

A Bihar Megyei Katasztrófavédelem az ország Észak-nyugati régiójához tartozó további öt megyei katasztrófavédelmi felügyelőségével (Beszterce-Nászod, Kolozs, Máramaros, Szatmár, Szilágy) közös pályázatot nyújtott be az Észak-nyugati régió katasztrófavédelmi gépparkjának felújítására. A szerződést 2010 júniusában írták alá, és a projekt most fejeződik be. A pályázat összértéke 51.963.878 lej, melyből 41.068.226 lej volt a vissza nem térítendő támogatás. Ez utóbbi összegnek a tizenhárom százaléka az országos költségvetésből, 85 százaléka pedig az Európai Uniótól kapott támogatás volt, míg a fennmaradó két százalék képezte az önrészt. A program során két részletben kapta meg a hat megye a kért járműveket. Az első szakaszban összesen 38, a második szakaszban összesen 26 jármű érkezett a hat megyébe. Mindezen járművek közül Bihar megye kapott öt víz- és habágyús tűzoltót, egy nukleáris, biológiai, vegyi és sugárkatasztrófák esetében bevethető speciális járművet, egy nagy műszaki mentő járművet, három elsősegélynyújtásra bevethető mentőautót és egy újraélesztésre alkalmas mentőautót. A Bihar megyébe érkezett járművek összértéke 7.685.268 lej volt.

Komoly fejlődés

A projektzáró sajtótájékoztatón, november 26-án a Bihar megyei katasztrófavédelem nagyváradi székhelyén Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta: ennek az uniós programnak az egyik fő célkitűzése az volt, hogy csökkenjen a reakcióidő, és ezt a célkitűzést sikerült is elérni. Ez azért nagyon lényeges szempont, mert sok esetben éppen az időtényezőn múlik az, hogy sikerül-e embereket megmenteni, fűzte hozzá Popa. Caba Sorin Mihai a Bihar Megyei Katasztrófavédelem megbízott parancsnoka elmondta, hogy a megyei katasztrófavédelem utolsó generációs járműveket kapott, így most már technikai felszereltség tekintetében ugyanolyan szinten állunk, mint a németországi vagy a nagy-britanniai katasztrófaelhárító intézmények. Ehhez azonban azonnal hozzátette, hogy Bihar megyében a géppark hatvan százaléka már meglehetősen régi, több évtizedes, amit előbb-utóbb fel kell majd újítani. Caba Sorin elárulta azt is, hogy az általa vezetett intézménynek még van egy futó projektje, aminek keretében további két modern tűzoltót szereznek be. A most kapott járművek segítségével Románia Észak-nyugati régiójában falusi környezetben 38 percről tizenhét percre, városi környezetben pedig 18 percről kilenc percre csökkent a katasztrófavédelem reakcióideje.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!