ERDON Helyi hírek

2012.11.11. 23:12

Mesehősök voltak a gólyapárok

Hat gólyapár mérkőzött meg a nagyváradi Szent László római katolikus középiskola idei gólyabálján, de a „gólyatanároknak” is bizonyítaniuk kellett tudásukat.

Hat gólyapár mérkőzött meg a nagyváradi Szent László római katolikus középiskola idei gólyabálján, de a „gólyatanároknak” is bizonyítaniuk kellett tudásukat.

 

A Grimm testvérek mesevilágába csöppentek mindazok, akik eljöttek a Szent László gimnázium dísztermében megtartott péntek esti bálra: a gólyapárok mesehősöknek voltak öltözve, s a játékos feladatok nagy része is a Grimm-mesékhez kapcsolódott. A bál legelején a műsorvezető diákok köszöntötték a résztvevőket, köztük Böcskei László megyés püspököt, Vakon Zsolt püspöki titkárt, Pék Sándor plébánost, Kiss Albert apát-kanonokot, Tóth Attila káplánt, Kruzslitz Imre káplánt, a Mallersdorfi Ferences Nővérek képviselőit, a vincés rendi Blanka nővért, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének képviselőit.

Kisfilmek

A rövid bemutatkozást követően a gólyapárok egy-egy általuk készített kisfilmet mutattak be – s a nézők előtt megelevenedett Hamupipőke, Csipkerózsika, Hófehérke és a hét törpe, Piroska és a farkas, a Királykisasszony és a béka, valamint Jancsi és Juliska történetének az iskolaudvaron, vagy épp az osztályteremben készült modern változata. Később Grimm-mesékről szóló kvízkérdések következtek, a pároknak többek között arra kellett válaszolniuk, hogy hány évig aludt Csipkerószika, hány testvére volt Hamupipőkének, vagy mit ráz meg Holle-anyó, amikor havazik.

Próbák

A következő próbán csak a gólyapárok fiú-tagjai vettek részt: chilis fánkot kellett enniük, s bizony utána megszólalni is alig bírtak. Később a nézők közé elrejtett virágokat kutattak a gólyák – voltak, akik hason csúszva – majd dalokat kellett komponálniuk, de úgy, hogy közben állathangokat is bele kellett építsenek a szövegbe. A lencse és a bab szétválogatása volt a következő próba, majd a fiúk az iskola tánccsoportjának lánytagjaitól kapott magassarkú cipőkben lejtettek táncot a közönség mulatságára.

Az iskola tánccsoportjának, majd a XII. B osztálynak a műsora után a „gólyatanárokat” szólították a színpadra, azaz azokat a fiatal tanárokat, akik ettől az iskolaévtől oktatnak a középiskolában. Veres Bernadett, Molnár Cecília, Dulău Diana és Szabó Gergő kedvenc meséikkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszoljanak, s ennek során nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a gyerekek szeretik a meséket, hanem a felnőttek is…

Felköszöntötték

Az est meglepetésénak bizonyult Zalder Éva Mária igazgató szülnapi felköszöntése. Gyerekek és felnőttek együtt énekeltek az igazgatónőnek, aki később láthatóan nehezen tudott megszólalni. A zsűrinek nem volt könnyű feladata, mondta a későbbiek során, még akkor sem, ha ennek a bemutatkozásnak tulajdonképpen nem a rangsorolás a célja, hanem az, hogy jobban megismerjék egymást. Először a dícséretet kiérdemlő párokat nevezte meg az igazgatónő, később pedig a díjazottakat. Az első díjat a IX. A párosa, Hegedüs Krisztina és Sofineţ Alex kapta, akik a királylányt és a békát alakították.

Böcskei László megyés püspök is szólt az egybegyültekhez. Mint mondta, a diákélethez hozzátartozik a gólyabál is, amely több, mint szórakozás, nyitottságunk kifejezésének módja. Mint megjegyezte, örömmel látta, milyen szeretetttel köszöntötték a diákok az igazgatónőt. S azt kívánta, hogy „az ő életét gazdagítsa a ti örömötök és jelenlétetek itt a iskolában”. A későbbiekben a bál bulival folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!