ERDON Helyi hírek

2012.11.21. 13:10

Jelentős útjavítások Fugyivásárhelyen

Bihar megye - Közös, határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik Fugyivásárhely és Berettyóújfalu úthálózatát. Szerdán, Fugyivásárhelyen tartották meg a projekt nyitókonferenciáját.

Bihar megye - Közös, határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik Fugyivásárhely és Berettyóújfalu úthálózatát. Szerdán, Fugyivásárhelyen tartották meg a projekt nyitókonferenciáját.

 

A projekt teljes értéke 2,93 millió euró, ennek 97,5%-a vissza nem térítendő támogatás. A fő pályázó Berettyújfalu, ahol mintegy kétmillió euró értékű úthálózati munkák zajlanak majd az elkövetkezendő két évben, Fugyivásárhelyen pedig az elvégzendő munkálatok értéke 947 ezer euró. A romániai településen 3,138 kilométernyi utat hoznak rendbe, Berettyóujfalun pedig 2,542 kilométert, viszont a határon túli településen a munkálatok sokkal összetettebbek, itt közműhálózati munkák, nagyszabásúbb terület előkészítő munkák s egyéb, kiegészítő tevékenységek zajlanak majd.

Előbb a csatornázás

A projekt nyitókonferenciáján Ioan Pop, Fugyivásárhely polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket s ismertette a projektet dióhéjban, majd Ökrös Zoltán, a magyarországi település jegyzője ismertette a magyarországi helységgel és a projekt őket érintő részével kapcsolatos tudnivalókat.

Mint megtudtuk, Fugyivásárhelyen a versenytárgyalást három-négy hónapon belül fogják megszervezni, s úgy tervezik, hogy a tulajdonképpeni munkálatok március táján kezdődnek el. Nem sietnek – mondta a polgármester – már csak azért sem, mert közben egy csatornázási projekt is folyamatban van, s ezeket a munkálatokat még az utak leaszfaltozása előtt kell elvégezni. A csatornázási munkálatokat egyébként egy átfogó projekt részét képezik, ezen belül Fugyivásárhelyen, valamint a községhez tartozó Váradalpáron és Fugyiban összesen 5,5 millió euró értékű csatornázási munkálatokat végeznek majd el. Erre a projektre vonatkozóan egyébként már megtörtént a versenytárgyalás, és e hónap végéig dől el, hogy a tizenhat résztvevő cég közül melyiket nyilvánítják nyertesnek.

Közelebb egymáshoz

Ökrös Zoltán elmondta: Berettyújfalun is stratégiai cél az útépítés, útfelújítás, de ez a pályázat az utak felújításán kívül arra is különösen jó lehet, hogy a két település közelebb kerüljön egymáshoz. Fugyivásárhelyet és Berettyóújfalut egyébként az E60 európai főútvonal köti össze, „s ha hozzásegítjük a polgárokat, hogy könnyebben jussanak erre az összekötőútra, ez egyúttal ahhoz is vezet, hogy egymást egyszerűbben találjuk meg” - tette hozzá a település jegyzője, aki azt is kifejtette: a projekt sikerének egyik legfontosabb összetevője az együttműködés, s az eddigiek során bebizonyosodott, hogy „együttműködésben jók vagyunk”.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!