ERDON Helyi hírek

2012.11.22. 12:38

Emlékünnepély Ady Endre tiszteletére

Ady Endre, a váteszi költőóriás születésének 135. évfordulójára alkalmából november 22-én emlékünnepélyt szervezett a Partiumi Írótábor Egyesület, a PKE belső udvarán.

Ady Endre, a váteszi költőóriás születésének 135. évfordulójára alkalmából november 22-én emlékünnepélyt szervezett a Partiumi Írótábor Egyesület, a PKE belső udvarán.

Az ünnepélyen Barabás Zoltán költő köszöntötte az egybegyűlteket, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselőit, valamint Tolnay Istvánt, a PKE Igazgatótanácsának elnökét, és „mindazokat akik eljöttek és akik lélekben velünk együtt élik meg ezt az ünnepnapot”. Meleg Vilmos színművész Emőd Tamás Levél Adynak című művét olvasta fel. A jeles ünnepre dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész és Jantyik Zsolt a Debreceni Művelődési Központ igazgatója is elküldte üzenetét Nagyváradra. Előbbi üzenetében Ady Endre költészetét, életművét és annak hatásait tárgyalta, kiemelve, hogy Ady lírájának egyetlen tárgya a saját lelke volt. Jantyik Zsolt levelében írja: „ Ady Endre élete és alkotói Géniusza újra és újra magához vonja, összehívja a cselekvő magyarság legjobbjait szerte a Magyar Világban...Ezen a napon, amikor Adyra emlékezünk, a XXI. század magyarságáról teszünk tanúbizonyságot, a magyar jövő akarására teszünk hitet mindannyian!”.

Ady üzenete

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei szervezetének elnöke Ady és üzenetének jelentőségére és időszerűségére hívta fel a figyelmet, különböző eseményeken keresztül: „1977-ben Érmindszenten szobrot állítani Ady Endrének igazi hőstett. Ady azt sugározta, hogy van kiút. Mélyen szántó gondolatai, azok átadása, tudatosítása az akkori szocialista kommunista korszakban élő emberek irányába az éltető erőt és a túlélés reményét jelentette.” Hozzátette, hogy 1989 után megint Ady volt az, aki meg tudta fogalmazni a jövőképet. „2007-ben egy emlékplakettet avattunk a PKE udvarán, és 2012-ben a Holnaposok szoborcsoportot leplezték le, mindannyiunk nagy örömére. Új remény és bizakodás töltött el bennünket és vele együtt kiáltjuk azt, hogy mi a szabadság. Valamit sejthetett abból, hogy közel 100 évvel halála után a legnagyobb, legfőbb kérdés az lesz: van-e erőnk ahhoz, hogy mi vegyünk kezünkbe sorsunkat?”

Koszorúzás

Végezetül Kordics Noémi a PKE Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Tanszékének vezetője és Barabás Zoltán osztották meg ünnepi gondolataikat a jelenlevőkkel. Az emlékünnepély záró momentumaként a résztvevők elhelyezték koszorúikat: Tőkés László EP-képviselő nevében Tóth Rozália, az EMNT képviseletében Török Sándor, Agyagási Ernő alelnök és Komáromi Ernő, az EMNP nevében Zatykó Gyula régióelnök és Kristófi Kristóf, a párt nagyváradi elnöke koszorúzott, míg a Pro Universitate Partium Alapítvány és a Partiumi Írótábor Egyesület nevében Pintér István az alapítvány ügyvezető igazgatója és Barabás Zoltán helyezett el koszorút.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!