ERDON Helyi hírek

2012.11.14. 13:22

Egyre több a cukorbeteg

A cukorbetegséggel kapcsolatos főbb tudnivalókról, s a napok óta zajló kampány menetéről is tájékoztatott dr. Amorin Popa diabetológus, a cukorbetegségért felelős országos bizottság vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

A cukorbetegséggel kapcsolatos főbb tudnivalókról, s a napok óta zajló kampány menetéről is tájékoztatott dr. Amorin Popa diabetológus, a cukorbetegségért felelős országos bizottság vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

A napokban több akció zajlott Váradon is, a Román Diabetológiai Társaság, valamint a Nagyváradi Diabetológiai Központ szervezésében. Szombaton és vasárnap például több mint ezer ingyenes vércukorszint, illetve glikozilált hemoglobin vizsgálatot végeztek el, emellett több iskolában, valamint a Nagyváradi Egyetemen vetítések zajlottak és egy szimpóziumot is szerveztek a témában. Tegnap estére tervezték a kampány utolsó momentumát, nevezetesen a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal épületének kékszínű kivilágítását. A világnap szimbóluma egyébként a kék kör – ezt kitűzők és karkötők formájában osztogatták a kampány során.

Az ingyenes vizsgálatra jelentkezőknek egyébként mintegy 20%-a bizonyult cukorbetegnek, de az orvosprofesszor szerint ez a szám nem releváns, mivel többen jöttek el azok közül is, akik már eleve cukorbetegként vannak nyilvántartva.

Drasztikusan nőhet

Mint elhangzott, a cukorbetegség világszinten is egyre sűrűbben fordul elő, becslések szerint 2030-ig a hetedik leggyakoribb elhalálozási okká válhat. Afrikában a betegek száma 90%-kal, a Közel-keleten 83%-kal, Ázsiában pedig 60%-kal nőhet. Európában „csak ” 22%-os növekedésre számítanak, első sorban azért, mert itt magasabb színvonalúak az egészségügyi szolgáltatások.

Bihar megyében évente több mint kétezer új cukorbeteget regisztrálnak, s közel harmincezren szerepelnek a Bihar megyei Diabetológiai Központ nyilvántartásában. Mivel a nyilvántartott betegeknek csak mintegy egyharmada falusi, feltételezhető, hogy falun sok kórismézetlen cukorbeteg lehet, ezért bizonyos rétegeket – például a túlsúlyosakat – célzó vidéki szűrővizsgálatokat is tervez a központ. A gyerekeknél is egyre gyakoribb a diabétesz – ráadásul náluk is kezdi felütni a fejét a 2. típusú cukorbetegség, mely egyértelműen a helytelen táplálkozási szokásokkal és életmóddal hozható összefüggésbe, hangzott el. A kezeletlen cukorbetegség előbb utóbb szinte az összes szervet megtámadja, ezért nagyon fontos idejében felfedezni. Amint dr. Lucia Daina, a Megyei Kórház orvosi igazgatója elmondta, sajnos még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor a kezeletlen diabétesz miatt kómában kerülnek a sürgősségre a betegek, szerencsére ez azért egyre ritkább.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!