ERDON Helyi hírek

2012.10.29. 09:48

Wenzel Pichl-est a Barátok templomában

Az idén is megrendezésre kerülő IX. Michael Haydn, Wenzel Pichl, Karl Ditters von Dittersdorf Fesztivál második állomásaként Wenzel Pichl-estet tartottak a Barátok templomában október 27-én.

Az idén is megrendezésre kerülő IX. Michael Haydn, Wenzel Pichl, Karl Ditters von Dittersdorf Fesztivál második állomásaként Wenzel Pichl-estet tartottak a Barátok templomában október 27-én.

A fesztivált még Thurzó Sándor indította el 2004-ben, ugyanis ezen zeneszerzők Nagyváradon is éltek több éven keresztül, és alkottak városunkban. Thurzó Sándor halála után unokája, Thurzó Zoltán vette át a fesztivál művészeti irányítását, ezzel is adózva nagyapja emlékének, továbbá azért, hogy a már ismert fesztiválsorozat ne szakadjon meg. Szombaton a fesztivál második részeként a Wenzel Pichl-estet tartották meg a Barátok templomában immár kilencedik alkalommal. Wenzel Pichl cseh zeneszerző, hegedűművész, karmester. A zenei tanulmányok mellett filozófiát, teológiát és jogot is tanult. 1764–69 között a Dittersdorf vezette püspöki zenekar koncertmestere volt Patachich Ádám udvarában. A termékeny zeneszerző mintegy 700 művet hagyott hátra, köztük hét operát, 89 szimfóniát, versenyműveket, egyházi műveket és tekintélyes kamarazenei irodalmat. Helytörténeti érdekesség, hogy Pichl magyar lányt vett feleségül. A szombati Pichl-esten a zeneszerző négy műve csendült fel: Három brács-cselló duett op.14, nr. 1 és a Három brácsa-cselló duett op.14, nr. 3 Bozsódi Beáta – cselló és Thurzó Sándor – brácsa előadásában, a Hegedű-etüd nr. 1 Oláh Boglárka – hegedű előadásában és végezetül a Vonóstrió nr. 6 a Wenzel Pichl Trió (Lukács Róbert – hegedű, Bocsódi Beáta és Thurzó Sándor József) előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!