ERDON Helyi hírek

2012.10.21. 14:51

Tartalmas iskolanap Sályiban

Bihar megye- Tartalmas napot tölthettek szombaton Biharsályiban a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai az első alkalommal megszervezett Szacsvay-napok keretében. Számos program várta őket.

Bihar megye- Tartalmas napot tölthettek szombaton Biharsályiban a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai az első alkalommal megszervezett Szacsvay-napok keretében. Számos program várta őket.

 

Ritkán lehet látni ennyi mosolygós arcot és lelkes szülőt- jegyezték meg többen is a jelenlevők közül a Biharsályiban eltöltött szombati iskolanap folyamán. Jó ötletnek bizonyult tehát a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola vezetőségének azon gondolata, hogy az első alkalommal megszervezett Szacsvay-napok egy részét Biharsályiban töltsék annak apropóján, hogy a mártír jegyzőt ezen a településen anyakönyvezték. Szülőkkel és pedagógusokkal együtt több mint ezren indultak útnak szombat reggel a Váradtól nem túl messze eső helységbe, a szacsvaysokhoz pedig a bukaresti Ady Endre Líceum néhány oktatója és diákja, valamint az érdi testvériskola volt igazgatója is csatlakozott. A gát melletti területen történt első terepszemle után az osztályok szépen rendezett sorokban útnak indultak, hogy megtekintsék a helyi római katolikus templomot. A szent hajlék udvarán elhelyezkedőket Pásztor Gabriella igazgatónő üdvözölte ismét, majd Fügedy Antal plébános beszélt nekik röviden arról, hogy Sályi történelmi gyökerei egészen az Árpád-korig nyúlnak vissza. Megtudtuk azt is, hogy az 1600-as években tűzvész volt, ezért a templomot is később újra kellett építeni, az 1830-as években, és Nepomuki Szent János tiszteletére szentelték fel. Napjainkban kevés magyar él a faluban, ezért csak kéthetente tartanak istentiszteletet úgy a reformátusok, mint a katolikusok számára.

Rengeteg program

A 94 éves Szép Józsi bácsi budapesti kivizsgálása miatt sajnos nem tudott mesélni Szacsvay keresztelőjéről, helyette a fia szólt néhány szót. Ezután Pásztor Sándor váradi önkormányzati képviselő, a Körösök Vízügyi Igazgatóság főmérnöke arra hívta fel a figyelmet: Sályi Szacsvayn kívül arról is híres, hogy ott található a vízügy egyik legszebb tava. Azt ígérte ugyanakkor: most csak a környéket tisztították meg, de jövőre az utat is rendbe teszik, illetve a megfelelő infrastrukturális körülmények megteremtésével hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a Szacsvay iskola köthető legyen ezen településhez.

Szinte lehetetlen lenne felsorolni azt a rengeteg játékot, programot, melyekben a gyermekek a tanítóik, tanáraik vezetésével a nap folyamán részt vehettek. A szó szoros értelmében felhőtlen szórakozáshoz nagymértékben hozzájárult, hogy nap ragyogóan sütött, és amíg a csemetéik szaladgáltak, játszottak stb. addig a felnőttek bográcsgulyásokat készítettek, melyeket az ebédidőben zsűri bírált el. Amúgy elmondható, hogy idősek és fiatalok egyaránt találtak maguknak tennivalót, s amellett, hogy egy tartalmas időtöltésnek bizonyult a kirándulás, a közösségi élmény szempontjából is hasznosnak mondható, hiszen az ismerkedésre, barátságoknak a kialakítására is lehetőséget biztosított.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!