ERDON Helyi hírek

2012.10.15. 15:01

Roma nyelvű bibliák ajándékba

Langerné Victor Katalin magyarországi helyettes államtitkár nagyváradi látogatása alkalmából sajtótájékoztatót tartottak hétfőn az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában.

Langerné Victor Katalin magyarországi helyettes államtitkár nagyváradi látogatása alkalmából sajtótájékoztatót tartottak hétfőn az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodájában.

 

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárt. Mint mondta, mind a cigánymissziós központnak, mind az EMNT-nek, mint civil szervezetnek kiemelt programja a cigányok felzárkóztatása, a szórványmagyarok, illetve a csángók ügye mellett. A központot Tőkés László elnök hozta létre, aki továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít működtetésének. A helyettes államtitkár ugyanebben az ügyben van itt: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere májusban látogatta meg a nagyváradi Ioan Slavici iskolát, ahova nagyrészt roma gyerekek járnak. A miniszter akkor azt ígérte, hogy a gyerekek roma nyelvű bibliákat fognak kapni, s ezeket a bibliákat hozta most el a helyettes államtitkár asszony.

Vállalni mindkettőt

Amint Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár elmondta, öröm számára, hogy elhozhatja az ajándékot, melynek üzenete az, hogy nincs kevésbé fontos, vagy fontosabb nyelv és nem kell választani a cigány, illetve a magyar identitás között, hanem vállalni kell mindkettőt. Fontos, hogy a magyar nyelv és a cigány nyelv ugyanúgy hangozhasson, ezért lényeges, hogy az iskolák a kormány és a miniszter támogatásában részesüljenek.

A száz darab roma nyelvű Biblia mellett téli ruhákat, édességeket és játékokat is hozott a Slavici iskola magyar tagozatán tanuló gyerekeknek.

Nagy József Barna szociális munkás, az EMNT partiumi régióelnöke Tőkés László elnök szívélyes üdvözletét adta át. Mint elmondta, a Cigánymissziós Központ több mint tíz éve működik Váradon, s ez azért is fontos, mert a határok feletti nemzetegyesítésbe beletartozik mind a magyar, mind a cigány lakosság.

Testvérkapcsolat

A későbbiekben Langerné Victor Katalin beszámolt egy Magyarországon már bevált programról, melyet a határon túlra is kiterjesztenének. Ennek lényege, hogy testvériskolai kapcsolat létesül egy olyan iskola között, ahol jómódú szülők gyermekei járnak és egy olyan tanintéezt között, ahol túlnyomórészt szerény körülmények között élő gyerekek tanulnak. Közös programokat, látogatásokat szerveznek, melyek nagyon tanulságosak, mivel a jómódban élő gyerekek meglátják, hogy elképesztő szegénységben is emberként lehet felnőni, a szegényebb gyerekek pedig látni fogják a kiutat, egy egészséges életképet, hogy ne a tévébeli celebvilágot tekintse példaképnek.

A mai nap folyamán a helyettes államtitkár meglátogatta mind a Slavici iskolát, mind a Partiumi Keresztény Egyetemet, ahol romológia szak indul.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!