ERDON Helyi hírek

2012.10.31. 13:13

Petőfi-versek rockritmusokban

Első alkalommal koncertezett Nagyváradon a magyarországi Villon Trió. A Szent László Gimnáziumban nagyrészt Petőfi és Weöres Sándor „rockosított” verseit adták elő. Nagy sikerük volt.

Első alkalommal koncertezett Nagyváradon a magyarországi Villon Trió. A Szent László Gimnáziumban nagyrészt Petőfi és Weöres Sándor „rockosított” verseit adták elő. Nagy sikerük volt.

„Azért vagyunk Villon Trió, mert hárman vagyunk és mert kezdetben Villon verseket zenésítettünk meg” - mutatkozott be a koncert legelején Kiss Barna, az együttes frontembere. Azt is elmondta: ezúttal vidám Petőfi Sándor és Weöres Sándor versekkel készültek – ezeket olyan zenei közegbe helyezték, mely nekik is tetszésükre volt. Magát az összeállítást egy rendkívüli irodalomórához hasonlították, „amelyet remélhetőleg 25 perc után sem untok meg”. Azért kezdtek el versekkel foglalkozni íly módon, hangzott el, hogy bebizonyítsák: a zenés verselés nem csak értelmiségi nyafogás, és nem kell hatalmas világfájdalommal előadni egy verset ahhoz, hogy élményben részesítsék a közönséget. „Úgy képzeljük, hogy Petőfi Sándor is így muzsikálná el a verseit” - tették hozzá.

Visszahívták őket

Elsőként Petőfi Sándor Tarka élet című versét adták elő rockritmusokban, majd Weöres Sándor Macskainduló című verse következett, s később sorra került Petőfitől a Pató Pál úr is. Kiss Barna arra kérte a diákokat, hogy a végszavakat énekeljék ők, azonban amikor az kellett volna hallatszodjon, hogy „Ej, ráérünk arra még”, igazából nemigen hallatszott semmi. „De ez nem baj, innen van lehetőség fejlődni” - mondta az együttes zeneszerzője, majd a program Villon Kettős ballada a bolond szerelemről című megzenésített versével, ezt követően pedig Weöres Sándor Sej-haj, folyóba című versével folytatódott. Petőfinek a Pusztai találkozás című verséhez humoros magyarázatot is fűztek, később hamarosan megjelenő új albumukból adták elő a Rajtad áll című saját szerzeményt. Mivel a diákok visszahívták őket a színpadra, Petőfinek a Falu végén kurta kocsma című versével búcsúztak – s amint utóbb a diákok elmondták, ez volt az a szám, ami leginkább elnyerte a tetszésüket.

Az előadás végén ingyen CD-ket kaphattak az érdeklődők. A Borostyán-produkció meghívására érkezett budapesti trió - Kiss Barna- gitár, ének, zene, Kovács Dániel – basszusgitár, Gerendás Dani – dob – többféle előadással készült. Míg az iskolákban (Szent László Gimnázium, Ady Endre Gimnázium, Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium, Mihai Eminescu Gimnázium) különleges tanórában részesítették a diákokat, a többi helyszínre megzenésített Villon-verseket hoztak el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!