ERDON Helyi hírek

2012.10.03. 13:03

Nagyszabású koncert a rogériuszi templomban

A kampeni Zingend Getuigen (Hollandia) nyolcvantagú vegyes kórus tartott koncertet a rogériuszi templomban október 2-án este. Az eseményen a Tálentum együttes is fellépett.

A kampeni Zingend Getuigen (Hollandia) nyolcvantagú vegyes kórus tartott koncertet a rogériuszi templomban október 2-án este. Az eseményen a Tálentum együttes is fellépett.

A holland kórus Kelet-európai koncert körútjuk egyik állomása volt Nagyvárad. Útjuk során Sárospatakon, Siterben, Kémeren, Debrecenben és Budapesten lépnek fel. A Nagyvárad-rogériuszi Református Egyházközség és Gavrucza Nagy László, a váradi Tálentum zenekar vezetőjének közös szervezésében a váradi érdeklődők is meghallgathatták a kampeni Zingend Getuigen nyolcvantagú vegyes kórus és a váradi Tálentum zenekar közös koncertjét. A koncert előtt Berke Eszter segédlelkész néhány mondatban ismertette a holland kórus történetét. Elmondta, hogy a vegyes kart 1955-ben a hollandiai Kampenben, az akkori lelkész, evangelizációs céllal hozta létre. A kórus a város lakói és a helyi romák között hirdette az evangéliumot, eközben nőtt a lélekszám, a karnagyok viszont jöttek-mentek. „A kezdetekkor csak a gyülekezet tagjai énekeltek a kórusban, majd lassan más gyülekezetekből is csatlakoztak hozzájuk. Mára már 80 tagúra duzzadt az énekkar. Vannak akik már 40 éve szolgálják így az Urat”-tette hozzá Berke Eszter. 2008 óta Gerwin van der Plaats karnagy és zongoraművész vezeti a kórust, e mellett zongorán kíséri az énekkart. Koncertek alkalmával orgonán kísér Harry Hamer orgonaművész.

Tálentum zenekar

A Tálentum zenekar 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy Istent dicsőítsék és elvigyék az evangéliumot oda, ahová ebben a formában talán el sem juthatna. Szolgáltak már Erdély kisebb nagyobb településein, Magyarországon, de eljutottak már Angliába, Skóciába és Írországba is. 2010-ben Hollandiában turnéztak, és akkor is tartottak egy közös koncertet a vegyes karral. Az est során a kórus és az együttes felváltva énekelt. A Zingend Getuigen vegyes kar zsoltárokkal, holland, magyar és angol nyelvű keresztény énekekkel készült. Külön énekelt pár dalt a férfikar, valamint Gerwin van der Plaats karmester szólót énekelt, orgonán játszott egyedül és Harry Hamerrel közösen is. A Tálentum együttes régebbi és újabb dalai is felcsendültek a koncert alkalmával, amely végén a fellépők és a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt. A koncertre a belépés díjtalan volt, viszont a kijáratnál a perselyekbe el lehetett helyezni kisebb-nagyobb adományokat, melynek teljes összegét a fellépők a gyülekezeti ház építésére ajánlottak fel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!