ERDON Helyi hírek

2012.10.24. 10:41

Marad az előkészítő osztály

Nagyvárad- A legutóbbi nagyváradi tanácsülésen megszavazták, hogy a városi önkormányzat a Szacsvay Imre Általános Iskola Stănişoarei/Garay utcai épületét a Mihai Eminescu Főgimnáziumnak adja át.

Nagyvárad- A legutóbbi nagyváradi tanácsülésen megszavazták, hogy a városi önkormányzat a Szacsvay Imre Általános Iskola Stănişoarei/Garay utcai épületét a Mihai Eminescu Főgimnáziumnak adja át.

 

Pásztor Gabriella igazgatónő a történtekkel kapcsolatban szerdán azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: nem valósak a keddi tanácsülésen elhangzott azon vádak, miszerint rosszak voltak az iskola beiskolázási tervei. Mint ismert, ezeket a terveket mindig decemberben készítik el az iskolák, januárban elküldik a tanfelügyelőségnek, mely a megfelelő egyeztetések és ellenőrzések után továbbítja a szakminisztériumnak, ahonnan aztán visszaérkezik a válasz. Amikor a Szacsvay Imre Általános Iskola korábbi vezetősége ennek megfelelően a tavalyi év végén elkészítette a beiskolázási tervet, semmilyen restriktív, kizáró vagy tiltó dokumentum nem létezett a Stănişoarei/Garay utcai épületre vonatkozóan. Arra számított tehát az iskola vezetősége, hogy a fokozatosan kimenő román osztályok lassan elfogynak, s ennek alapján tervezett, illetve képzelte el a jövőt. Ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy a rendelkezésre álló helyiségek, termek méretei nem egyformák, vagyis változó a befogadó kapacitásuk. Ráadásul a tavaly az iskola adminisztrálta a Stănişoarei utcai épületet, úgy, hogy fizette a villanyt, a fűtést, és biztosította a takarító személyzetet, mely helyzet úgy tűnik, most megváltozik.

Az igazgatónő azt is elmondta: a közgyűlésen megszavazott határozatot eddig még nem kapták kézhez, amíg ez megtörténik, addig is akadálymentesen folyik a tevékenység a tárgyalt ingatlanban. Hangsúlyozta: az előkészítő step by step osztály mindenképpen az épületben marad, arra az extrém változatra nem is gondolnak, hogy esetleg el kellene költöznie onnan, viszont a tanácsülésen elhangzott, hogy az étkezde ügyére majd visszatérnek.

Dokumentumok

Amúgy Pásztor Gabriella sajnálatos nevezte, hogy a tanácsülésen nem kapott szót, holott aznap reggel őt és a Mihai Eminescu Főgimnázium igazgatónőjét is az Ingatlankezelő Igazgatóságtól (AIO) felhívták telefonon és megkérték őket, hogy legyenek jelen. „Tudomásom szerint eddig még sohasem fordult elő, hogy valakiket kifejezetten meghívtak volna a tanácsülésre és ne biztosítottak volna számukra felszólalási lehetőséget”, mondta. Megjegyezte: arra számítva, hogy szót kap, készült és számos irat fénymásolatát magával vitte. Nála volt például az a dokumentum, mely igazolja, hogy a Stănişoarei utcai épületet 1900-ban megvette „Nagyvárad közössége”, vagyis 20 ezer koronát fizetett a város azzal a céllal, hogy kisdedóvót működtessen benne. Egy 1962-ből származó irat arról szól, hogy ellenőrzések voltak, egy 1967-es pedig azt tartalmazza, az akkori néptanács az iskola mellé rendelte az óvodát. „Egyébként pedig, mint az iskola legrégebben alkalmazott oktatója én magam is igazolni tudom, hogy 1980-tól kezdve mindig hozzánk tartozott az épület”, közölte az igazgatónő, aki azt is megjegyezte, hogy az évek folyamán a tanintézet számos diákja, illetve szüleik hozzájárultak a körülmények minőségi javulásához. Hozzátette: mivel nem kapott felszólalási lehetőséget, azokat az aláíráslistákat sem tudta felmutatni, melyek közül az egyik az előkészítő step by step osztályba járó 25 kisdiák szüleinek arra vonatkozó kérését tartalmazza, hogy a gyermekeik az épület kantinjában étkezzenek, illetve a fal lebontásával bővítsék az osztálytermet, a másik pedig azon 105 gyermek hozzátartozóinak a kézjegyeit, akik szintén az épületben levő étkezde használói.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!