ERDON Helyi hírek

2012.10.10. 15:42

Közösen folytatják a munkát

A közös együttműködésről beszéltek a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon.

A közös együttműködésről beszéltek a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) részéről Vincze Judit missziói előadó-tanácsos és Dénes István missziói előadó, valamint a Diakónia Keresztyén Alapítvány részéről dr. Sárosi Arthur a kolozsvári fiók ügyvezető igazgatója és Szoboszlai Erzsébet helyi programvezető sajtótájékoztató keretében ismertették a cigánymissziós stratégiákat, a fejlődés, fejlesztés és megerősítés lehetőségeit. A KRE Kolozsvári úti Szociális és Missziós Központjában tavaly szeptemberben kezdődött el ténylegesen a Diakónia Alapítvány tevékenysége. Az addig itt zajló munkát átvették és a több éves szakmai tapasztalat alapján folytatják a szociális nappali foglalkoztatóban a hátrányos helyzetű, többségben roma gyerekek társadalmi integrációját. Vincze Judit elmondta, hogy a KRE és az Erdélyben több helyen is működő Diakónia Alapítvánnyal közös úton folytatják tevékenységüket. Hozzátette, hogy „a KRE Missziói Ügyosztályának diakóniai tevékenységét szakmailag átszervezzük, közösen dolgozunk a Diakónia Alapítvánnyal és továbbra is támogatjuk a gyülekezeti diakóniai tevékenységeket, folytatjuk a missziói munkát is.”

Bővítés

Dr. Sárosi Arthur a Diakónia Alapítvány tevékenységét ismertette. Elmondta, hogy az alapítványnak négy különálló fiókja van, egy-egy Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szászrégenben. Ugyanilyen fiók fog működni Nagyváradon is. „Tavaly szeptembertől már működik egy akkreditált szociális nappali gyermekfoglalkoztató. Két szociális munkás 30 gyerekkel foglalkozik, jövőre, ha minden jól megy, még 24 gyermekkel tudunk foglalkozni”. Hozzáfűzte, hogy Nagyváradon a következő tevékenységekkel bővítenék a munkát: otthoni betegápolás (szociális rész és szakápolás), valamint az önkéntességet is fejlesztenék (külföldi és helyi önkéntesség). Az alapítvány pályázatot nyújtott be, amelynek elbírálása decemberben lesz, a svájci kormánytól kapott támogatásból bővítenék a helyi fiókot. Nagyvárad mellett Székelyhídon, Hegyközszentmiklóson, Diószegen és Szentjobbon hoznak létre gyermekfoglalkoztató nappali központokat. Szoboszlai Erzsébet a Kolozsvári úti központban jelenleg zajló munkáról mesélt: a gyerekek minden nap 12-16 órák között tartózkodnak itt, közösen megebédelnek, kicsit játszanak, megoldják a házi feladatokat és ha marad idő, akkor egyéb foglalkozáson vesznek részt. E mellett nyáron is van tevékenység, idén táborban is voltak a gyerekek.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!