ERDON Helyi hírek

2012.10.03. 13:07

Gondolatok, hogyan neveljük olvasóvá gyermekeinket

A nagyváradi 16-os Általános Iskola II. E osztályos tanulói az iskola könyvtárában tettek látogatást, valamint a könyvek helyes használatról, tárolásáról tudhattak meg többet.

A nagyváradi 16-os Általános Iskola II. E osztályos tanulói az iskola könyvtárában tettek látogatást, valamint a könyvek helyes használatról, tárolásáról tudhattak meg többet.

Kosztolányi Dezső, a költő, nyelvünk ápolója és nagyszerű művelője azt mondja a gyermekek tanításáról: „agyvelejük beíratlan, fehér lap. Azt írhatjuk rá, amit akarunk. Őket kell megtanítani nyelvünkre, okos tanítóknak, kitűnő tanároknak, világos velős tankönyveknek.” Olyan könyveket adjunk a gyerekek kezébe, amelyek érdekesek, élvezetesek számukra. Éppen ezért mi, tanítók ne csak a tankönyveket használjuk, hanem a sok-sok szebbnél szebb mesés- és verses könyvet, gyerekek számára írt folyóiratokat. Hogy olvasóvá neveljük gyerekeinket, először is szoktassuk arra őket, hogy járjanak könyvtárba. Ezért minden osztályomat először iskolánk, vagyis a nagyváradi 16-os számú iskola könyvtárába viszem el őket, ahol a könyvtáros néni beszél a kis másodikos tanítványaimnak a könyvekről, azok helyes használatáról, valamint be is mutat néhányat, hogy a gyerekek lássák mennyi érdekes dolgot tudhatnak meg ezekből, ha elolvassák őket.

Könyvtár

Könyvtárunkba a román nyelvű mesés- és verses könyvek mellett igen sok magyar nyelvű is található. A könyvtáros néni ezután várja majd a kis tanulókat, hogy együtt megbeszéljék milyen könyvet szeretne olvasni, persze a tanító, én is kijelölöm, milyen olvasmány való nekik. A könyvtárlátogatás után a kis tanulóim egyre nagyobb érdeklődéssel kezdtek el olvasni. A könyv megszerettetése érdekében biztosítom az olvasmányélmény komplex feldolgozását (bábozás, szerepjátékok, vers és meseélmények lerajzolása stb.). Azért, hogy rászoktassam a gyerekeket, hogy saját könyvtáruk legyen könyveket kapnak ajándékba és jutalomként is. Amikor tehetem javaslom a szülőknek is, hogy a nehéz gazdasági viszonyok mellett is vásároljanak olvasnivalót a gyerekeknek, olvassanak együtt és beszéljék meg a történetet. Ha a szülő nagyszülő is besegít a tanító munkájába, célunkat el fogjuk érni, a tanulók rájönnek arra, hogy az olvasás is lehet szórakozás, adhat nekik szép pillanatokat az életben.

Szijjártó Margit, tanítónő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!