ERDON Helyi hírek

2012.10.29. 11:07

Európai országok meséi

Több mint százharminc gyerek vett részt a Benedek Elek mesemondó verseny megyei szakaszán, mely az idén is a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskolában zajlott.

Több mint százharminc gyerek vett részt a Benedek Elek mesemondó verseny megyei szakaszán, mely az idén is a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskolában zajlott.

 

Immár nyolcadik alkalommal szervezik meg a verseny megyei szakaszát az iskolában, tudtuk meg Farkas Mónika főszervezőtől. A helyi szakaszok az iskolákban zajlottak, Váradon és vidéken, s mindegyik osztályból a legjobban mesélő két gyerek jött el a megyei szakaszra. Így van ez már évek óta, az idei mesemondó verseny azonban egy újdonsággal is szolgált, nevezetesen, hogy ezúttal európai népmeséket mondtak el a gyerekek. Többek között görög, francia, angol népmesékből készültek. „Az elmúlt évek során magyar népmesékből készültek, de fontos, hogy más népek meséit is megismerjék, hogy megtalálják a hasonlóságokat, különbségeket, s más népek kultúrájáról is tanuljanak egyúttal” – mondta a főszervező.

Kézműves foglalkozás

Mint minden évben, ilyenkor az iskola több pedagógusa – a főszervezőn kívül Moldován Melinda, Simon Gabriella, Horváth-Simon Erika – továbbá a tanintézet igazgatója, Pálfi-Tamás Sándor igazgató is részt vállalt a rendezvény megszervezésében. A sütemények elkészítésében pedig az idén is a szülők jeleskedtek.

A verseny kora délután kezdődött el: külön osztályokban zajlott az I., II., III., IV osztályosok megmérettetése, illetve az V-VI osztályosoké, akik együtt versenyeztek. A zsűritagok között volt Pető Csilla parlamenti képviselő, Lélek Tibor bábszínész és Kovács Enkő színművész is. A verseny után a gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol európai országok zászlóját készíthették el.

A legjobb mesemondók a november közepén zajló, sepsiszentgyörgyi országos fordulón képviselik majd Bihar megyét. Minden kategóriában hárman kaptak díjat, ám csak az első helyezettek jutnak tovább: Palotás Áron, Guba Áron, Szalacsi Blanka - mindhárman a Szacsvay Imre Gimnázium tanulói, Krisztik Réka Margittáról, valamint Birinyi Erik, a Dacia Gimnázium tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!