ERDON Helyi hírek

2012.10.08. 09:54

Előadás a férfi és a nő viszonyáról

A VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának harmadik napján az Udvarhely Táncműhely Záp-hiányok előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának harmadik napján az Udvarhely Táncműhely Záp-hiányok előadását tekinthették meg az érdeklődők.

Az Udvarhely Táncműhely Záp-hiányok mozgásszínházi előadásának alapjaként Esterházy Péter Egy nő című műve szolgált. Az előadás a táncműhely „házi produkciója”, melyet a két szereplő-táncos Gáll Kata és Györfi Csaba vitt színpadra. A kétszemélyes mozgásszínházi előadás a férfi identitáskérdését boncolgatja a nőkhöz való viszonya/viszonyulása által. Esterházy könyve közel 100 történet tartalmaz, mind ugyanúgy kezdődik: Van egy nő. Az Udvarhely Táncműhely előadásában öt női karakter különül el. A férfi és nő közti viszony kifejezésében a szövegrészletek mellett a dinamikus tánc is nagymértékben hozzájárul. A két kifejezésmód két dimenziót jelenít meg: a mozgás az ösztönös, akár felületes érzések, impulzusok megtestesítője, míg a szöveg a mély értelmi–érzelmi síkot képviseli. Az előadás során Gáll Kata közvetíti felénk a férfi gondolatait. Márton Erika jelmezei minimalisták, a kellékek (piszoár, vécépapír, felmosó rongy) ugyanazt a vulgaritást táplálja, amit a szövegben is felfedezhető. Az előadást követően a Moszkva kávézóban 11 órától táncházzal folytatódott az este. Az alkalomra rendkívül sokan érkeztek.

Udvarhely Táncműhely

A táncműhely 1998-ban önkormányzati kezdeményezésre alakult néptáncegyüttesnek. 2005-ben új korszak kezdődött: az együttes önálló jogi státust kapott, újraszerveződött és új irányvonalat jelölt ki magának. A táncműhely olyan kortárs szemléletű, kísérletező kedvű együttessé vált, amely a népi kultúrát használja produkciói alapanyagául úgy, hogy azzal érvényes, a jelenkor igényeinek megfelelő táncszínházat hozzon létre. Ezt a törekvését egy nyitott koreográfiai műhely működtetésével segíti elő. A társulat évente legalább három bemutatóval készül, repertoárjukban hely jut a gyermekelőadásoknak, folklórműsoroknak, kortárs táncjátékoknak és mozgásszínházi produkcióknak.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!