ERDON Helyi hírek

2012.10.30. 16:07

Befektetésösztönzés határok nélkül

Románia és Magyarország határ menti övezeteinek befektetés ösztönző közös projektjéről számoltak be kedden a nagyváradi városházán.

Románia és Magyarország határ menti övezeteinek befektetés ösztönző közös projektjéről számoltak be kedden a nagyváradi városházán.

Lezárult a Román-magyar együttműködés a befektetések növelésére a határ menti régióban elnevezésű, uniós támogatással megvalósuló közös projekt, melynek célja az volt, hogy megismertesse a potenciális befektetőkkel a román-magyar határ mentén fekvő nyolc megye gazdasági potenciálját. Ennek a nagyobb kitekintésű programnak egyik leágazása volt a Bihar és Hajdú-Bihar megyékben lévő gazdasági lehetőségek bemutatását megcélzó projekt, melyben vezető szerepet vállalt a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség, emellett projektpartner volt a Nagyvárad Metropolisz Övezet (NMÖ) valamint Bors és Biharkeresztes önkormányzatai is. Az idén februártól októberig tartó program összköltségvetése 85.426 euró volt, mely összegből 82.166 euró képezte az uniós támogatást. Ciprian Barna az NMÖ igazgatója kedden a nagyváradi városházán tartott ismertetőn elmondta, hogy a projekt keretében részt vettek két vásáron, kidolgoztak egy marketingtervet az ipari parkok népszerűsítése céljából, ugyanakkor kidolgoztak egy Bihar és Hajdú Bihar megyére vonatkozó befektetésélénkítési stratégiát is. A projekt része volt egy adatbank létesítése is azokról a befektetési alapokról, melyek elősegíthetik a befektetések létesítését ebben a régióban, és végül, de nem utolsó sorban háromszázötven, régióismertető levelet írtak meg és küldenek el különböző intézményekhez, nagykövetségekhez, iparkamarákhoz, stb.

Stratégia

Keresztúri Zsolt a közös projekt kidolgozásban szerepet vállaló DBH projektmenedzsment társaság projektigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: ennek a mostani együttműködésnek a célja közös szolgáltatásokkal bővíteni az ipari parkok portfólióját, ösztönözni a gazdasági fejlődést az érintett területeken, előkészíteni és realizálni a befektetéseket. Ennek érdekében a projekt során két konferenciát szerveztek, egyet Debrecenben, egyet pedig Nagyváradon, ún. Benchmarking klubokat létesítettek, amelyekben vállalkozók beszélték meg a térségben fellelhető befektetési lehetőségeket, tanulmányutat szerveztek Debrecenbe és Hajdúszoboszlóra, részt vettek két nemzetközi vásáron és Nagyváradon megszerveztek egy befektetési konferenciát is. Emellett készült egy honlap (http://www.hu-ro.fdi.eu), promóciós anyagokat állítottak össze, melyek főként a nyolc határ menti megyében található ipari parkot és ipari területet mutatja be, és Keresztúri is említést tett az angol nyelven megírt befektetési stratégiáról. A stratégia holland, belga, német, olasz, francia és osztrák befektetők ide vonzását jelöli meg célként, alapvetően a logisztika, csomagolás, gépipar, elektronika, környezetvédelmi ipar és élelmiszeripar szakterületeken.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!