ERDON Helyi hírek

2012.10.07. 13:43

Az emlékezetnek ereje van

Nagyvárad- Október 6-án az RMDSZ Bihar megyei szervezete a magyar történelmi egyházak, civil szervezetek és közintézmények képviselőivel közösen koszorúzta meg Nagysándor József emléktábláját.

Nagyvárad- Október 6-án az RMDSZ Bihar megyei szervezete a magyar történelmi egyházak, civil szervezetek és közintézmények képviselőivel közösen koszorúzta meg Nagysándor József emléktábláját.

 

A korábbi évek hagyományaihoz híven október 6-án az RMDSZ Bihar megyei szervezete a magyar történelmi egyházakkal és a váradi civil szervezetekkel közösen emlékezett az idén is a tizenhárom aradi vértanúra. A Nagysándor József emléktáblájánál megjelenteket Szabó József megyei ügyvezető alelnök köszöntötte.

Beszédében Cseke Attila szenátor hangsúlyozta: 1848/49 a magyarság lánctépésének, lánccsörgetésének időszaka volt, amikor más elnyomott nemzet fiaival együtt mondta ki: elég! Ha így gondolunk a szabadságharcosokra, akkor ünnep kellene legyen a forradalom minden napja, de 2012-ben már mindannyian tudjuk, hogy a forradalom végkifejlete véres leverést, az ártatlan áldozatok kivégzését hozta magával. Ugyanakkor Várad kiemelkedő szerepet játszott a forradalomban azáltal, hogy 1849 januárja és májusa között a magyar hadipar legfőbb központja, s így az ország második legfontosabb városa volt. Nemzeti gyásznapon emlékeznünk kell tehát az áldozatokra, a hősökre, az aradi tizenháromra és Batthyányi Lajos miniszterelnökre, de eszünkbe kell jusson az is, vajon hány ember életét mentette meg Klapka György, s vajon hány napig bírták volna a magyarok pénzzel, paripával, fegyverrel a szabadságharcot, ha nem lett volna jelentős túlerő.

A honatya a kegyetlen megtorlásokra utalva azon meggyőződésének adott hangot: a szabadságot el lehet ugyan temetni, de elpusztítani nem, bizonyíték erre az 1848-as forradalom számos következménye. Kiemelte: ahogy a forradalmárok következetesen hittek az eszméikben, úgy napjainkban nekünk sem szabad kételkednünk vagy hitetlenkednünk egy-egy nagyobb feladat láttán, mert ha így tennénk, akkor nem érnénk el eredményeket soha. Úgy fogalmazott: következetesség, olykor makacsság, határtalan munkaerő és hit jellemezte a szabadságharc résztvevőit, vezetőit, és ezeket az erényeket kell elsajátítanunk nekünk is, mert csak így lesz fejlett a közösségünk és nemzetünk. „Tisztességből, becsületből és helytállásból kaptunk leckét 1849 októberében a kivégzett tizenhármaktól. Megmutatták, mit jelent az elkötelezettség, ha valakinek fontosabb a szava, az esküje, mint az élete. Nekünk, a modern kor szereplőinek is cselekednünk kell, amikor alkalmunk adódik erre, mert nincs nemesebb küldetés annál, mint nyomot hagyni az utánunk jövőknek”- tanácsolta a politikus.

Közösen emlékezni

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: miközben Váradon a Nagysándor József emléktáblájánál gyülekeznek a magyarok, a román nacionalisták ahelyett, hogy tisztelnék a mi gyászunkat, tüntetést szerveztek ellenünk Aradon. Tudják ugyanis, hogy az emlékezetnek ereje van, de nem úgy, „ahogy egyesek gondolják”, hanem ha közösen emlékezünk. A gyász ugyanis nem egyoldalú, egyiké vagy másiké, hanem mindenkié, a tort nem külön szokta megülni egy nemzet. „Amikor Váradon külön akarunk gyászt ülni, rosszul tesszük. Oly sok jó van, amit az anyaországtól eltanulhatunk, miért pont mindig azt tanuljuk el, ami rossz nekünk, ami gyengít bennünket?”- tette fel a kérdést Szabó Ödön. Kijelentette: nem ebben kell versenyezzünk, inkább abban, hogy hány gyereket iratunk magyar iskolába. „Nekünk nem a megosztásban kell versenyezzünk, hanem abban, hogy miként tudunk együttes erővel szolgálni egy közösséget”,- fogalmazott. Hozzátette: az RMDSZ gesztust gyakorolt, hiszen küldött koszorút a Szacsvay-szoborhoz, ahol az EMNP tartott megemlékezést, viszont a Nagysándor-emléktáblához senki sem jött azok közül, akik külön ünnepelnek. „Nem beszélni kell, vagy újságban üzengetni, hanem cselekedni”, mondta az ügyvezető elnök.

Közreműködtek

A megemlékezésen közreműködött a Nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar Deé Róbert karnagy vezényletével, a szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend Nagyvárad Széke és a várad-velencei 088 Szent László Cserkészcsapat. Szavaltak Szurdán Alexandra, Szűcs Krisztián és Ellenes-Jakabffy Nándor, a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai. A tanintézmény kórusát Lukács Annamária vezényelte, a gyermekeket Kiss Tünde tanárnő készítette fel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!