ERDON Helyi hírek

2012.10.02. 12:36

Ada Milea a furcsa dolgokról…

Tudták, hogy félig magyar a romániai alternatív színházi és zenei szcéna egyik ismert alakja? Ezt is elárulta magáról Ada Milea, amikor keddi fellépése előtt rajongóival is találkozott.

Tudták, hogy félig magyar a romániai alternatív színházi és zenei szcéna egyik ismert alakja? Ezt is elárulta magáról Ada Milea, amikor keddi fellépése előtt rajongóival is találkozott.

 

Kicsapta a biztosítékot Nagyváradon Ada Milea. Ezzel kapcsolatos kulisszatitkokat is megosztott azon a találkozón, amelynek keretében rajongóival, valamint bloggerekkel és újságírókkal beszélgetett kedden délelőtt, az aznap esti fellépését felvezetendő. Eljött a találkozóra művésztársa, Bobo Burlăceanu is, aki színész, valamint a szatirikusságáról ismert Fără Zahăr zenekar tagja.

A két művész – más színészekkel közösen – a vasárnap zárult Rövid Dráma Fesztiváljának utolsó produkciójaként mutatta be a Deliruri című darabot. Ez leginkább zenére épülő performansznak fogható fel, és az alkoholizmus, valamint az alkohol témakörét járja (kóvályogja) körül. Kedden aztán már egy másik rendezvénysorozat, a most zajló Nagyváradi Ősz keretében adott saját koncertet Ada Milea és Bobo Burlăceanu.

Meghökkentek

Az esti fellépést megelőző közönségtalálkozón Ada Milea elárulta: eddigi művészi tevékenysége csúcspontjának tartja a Deliruri című produkciót, nem így volt ezzel viszont a drámafesztivál zsűrije. Milea mosolyogva mondta el: „Nagyon nem tetszett nekik a Deliruri, a zsűri egyik tagja azt mondta nekem, hogy ez a klasszikus színjátszás megcsúfolása. Sok fiatal azonban nagyon élvezte, s nekem ez a lényeg. Hasonló ügyek vannak például az UNITER-díj esetében. Én is kaptam már egy ilyet, de akkor pont Angliában próbáltam egy darabot. Úgy érzem, azért adták a díjt, hogy mondhassák, van egy díjazott, aki nem tudja átvenni a trófeát, mert épp Angliában alkot, ah. Szóval olyan dolgok történnek itt a háttérben, hogy magam sem értem. A lényeg viszont a közönség, erre figyelek.”

Más témák között a marosvásárhelyi születésű előadó elmondta, hogy az édesanyja magyar. Ennek kapcsán elmesélte: „A România Mioritică projektemet például a románok románellenesnek mondták, a magyarok magyarellenesnek vélték. Tökéletes. Elértem a célomat.”

Az is kiderült, hogy a kedd esti fellépésük műsorát nem állították össze még kedd délelőtt sem. Bobo Burlăceanu erről azt mondta, természetes, hiszen spontaneitásra is törekszenek, így aztán nem sokkal a színpadra lépésük előtt határozzák meg, mikor mit játszanak el e repertoárból. Egy új projekten is dolgoznak egyébként, amelyről lényegében azt mondták el, hogy egyelőre nem mondanak róla semmit.

Ada Milea kérdésre válaszolva elmondta, hogy nemrég például Rotterdamban is fellépett, Londonban is – angol nyelvű produkcióival, a The Island-del, valamint az Apolodorral. Közönségében egyetlen romániai sem volt, s kellemesen meglepte, hogy a helybéliek megtöltötték a termeket, és ismerték a dalait. Régebben a Román Kulturális Intézet (ICR) támogatta külföldi fellépéseinek szervezésében, ám amióta a kormány átalakította az intézetet, a kapcsolatuk megszűnt. A román nagykövetségek esetleges segítő szerepe is felmerült, ám ezekről kifejezetten negatívan nyilatkozott a művésznő, érzékeltetve, hogy nem támogatják az alternatív művészetet. Külföldi fellépéseit inkább angol nyelvű anyagainak kiadói, valamint kisebb szervezetek hozzák tető alá. Romániában viszont a jelek szerint megvan az a réteg, amelyik érti: jelenleg is egyfajta turnén vannak, különböző városokat járnak produkcióikkal.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!