ERDON Helyi hírek

2012.10.04. 10:17

46. Kolozsvári Zenei Ősz

Talán az ország egyik legrégibb és legigényesebb zene eseményeinek egyike a Kolozsvári Zenei Ősz (Toamna Muzicală Clujană), melyet az idén XLVI. alkalommal fognak megtartani.

Talán az ország egyik legrégibb és legigényesebb zene eseményeinek egyike a Kolozsvári Zenei Ősz (Toamna Muzicală Clujană), melyet az idén XLVI. alkalommal fognak megtartani.

 

A rendkívül igényesen összeállított programot, amely 2012. október 5-26. között hangzik el több helységben, 16 oldalas műsorfüzetben közlik, de szórólapokon is megtalálható.

A sajtó számára rendezett eseményt ismertető panelbeszélgetésben, melyet a Babeş- Bolyai Tudományegyetem Akadémiai klubjában tartottak, megszólalási sorrendben: Marius Tabacu, a Transilvania Állami Filharmónia menedzser igazgatója, Adriana Bera, a Gheorghe Dima Zeneakadémia rektor- helyettese, zongoraművész, aki a nemzetközi kapcsolatokkal is foglalkozik, valamint Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere és Daniel Mihiş, a Kolozs Megye Tanács elnökének képviseletében, mondták el nyilvános álláspontjukat. Meghívott vendég volt a kolozsvári származású Kostyák Imre, a Svájcban élő gordonkaművész, aki Napocelli gordonka- együttes vezetője.

Marius Tabacu arról a felelősségről értekezett, amit a 46-ik alkalommal megrendezésre kerülő koncert- sorozat megszervezése jelent. Akkor, amikor sajnos az anyagi háttér évről évre vékonyodik, de az elvárások a megye és a város részéről minden jóakaratuk ellenére, növekszik. Az áthidaló tevékenység még is sok diplomáciát kérő lépéseket igényel.

Nem lehet megalkuvásokkal újat mondani, amikor még sokszor a régi beidegződések működnek. Holott Kolozsvár zenei igényessége nem lebecsülendő. Ez a fesztivál nem csak a Transilvania Állami Filharmóniának a megnyilvánulása, hanem Kolozsvár városáé is, ami függ a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium által nyújtott segítségtől, annak hathatos erejétől. A professzionális kultúrát támogatni kell. Például a Bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztivált és Versenyt minden évben 6 millió euróval támogatják. Amint tisztázta, nem irigylésként emlegeti az anyagiakat, de egy olyan város, mely föltétlenül el szeretné nyerni 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa címet, annak ténylegesen is fel kell nőnie e cím megérdemléséhez. Ezt a növekedést kell úgy támogatni, hogy annak főcélja meg is valósuljon.

Adriana Bera annak az örömének adott hangot, hogy a hangversenyeket mind több és több fiatal látogatja. Kolozsvár közönsége összehasonlítva más nemzetközileg is elismert zene megnyilvánulásokat rendező városok közönségétől, nem tér el, ami a zeneértést illeti, sőt zeneileg haladó gondolkodást képvisel, ami érződik abban a fogadtatásban, melyek a hangversenyek alkalmával, megnyilvánulnak.

Horváth Anna elmondta, az idei Kolozsvári Zenei Ősz megrendezését a városi tanács 50 000 lejjel támogatja. Megnyugtató volt hallani, hogy a város vezetősége attól függetlenül, hogy a régi helyére visszaköltözött a Filharmónia, az új rektor-választásnak is köszönhetően, nem mondtak le a Transilvania Kulturális Központ fel építéséről. Mindezt bizonyítja, elkészültek a tervek, megvoltak a versenytárgyalások és a nyertes is, a jogi akadályok elhárultak. Most már csak a felépítést kell megkezdeni. (Zárójelben azért megjegyezném: építészeket megkérdeztem. Válaszaikból tudom, ha kell, akkor egy választási ciklus alatt fel lehetne építeni egy Kolozsvár városához méltó épület- együttest, amely minden elvárást még századok múltával is teljesíteni tud.)

A Kolozsvári Zenei Ősz mellett még a Mozart fesztivált is támogatják.

Daniel Mihiş a jelenevőket biztosította arról, hogy a Kolozs Megyei Tanács tisztában van azokkal a feladatokkal, melyek a kultúra területén rájuk is hárulnak.

Horváth Anna ezt a gondolatsort használta fel arra felszólításra, hogy a két intézmény ( a Megyei tanács és a Városi tanács) közös összefogásban, minden erőt arra koncentráljon, hogy ez a nagyon időszerű épület- csoport kellő időben megépüljön, és a város lakosságát szolgálja, mert nagy szükség van erre. Ugyanakkor a Kolozsvár kulturális megnyilvánulásainak támogatottságát már a költségvetésbe kellő időben meg kell határozni.

Az elhangzottak jelezték, vannak, akik tisztában vannak azoknak a feladatoknak a fontosságával, melyek a kultúra ápolását vállalták fel.

Kostyák Imre a 2012. október 10.-én tartandó előadásuk vezérfonalát vázolta fel, ahol 12 tagú zenekar a gordonka tág lehetőségeivel ismerteti meg a hallgatóságát.

Az október 5-én a nyitó koncerten a karmester Cristian Mandeal. Akiről, tudott Brassóban végezte a zeneművészeti középiskolát, majd Bukaresti Zene Akadémiára iratkozott be zongora, zeneszerzés és karmesteri szakokra. Tovább képezte magát Berlinben Herbert von Karajannál és München- ben Sergiu Celibidachenál. Jelenleg a Bukaresti „George Enescu” Filharmónia vezérigazgatója és főkarmestere. Ugyanakkor a „George Enescu” Nemzetközi Fesztivál és Verseny művészeti igazgatója.

Szólistaként fellépnek Carmen Gurban szoprán, Tony Bardon tenor, Balla Sándor bariton, Florin Sâmpelean basszus. A szimfonikus zenekar és kórus, melynek karmestere Cristian Mandeal és Cornel Groza. A zenekedvelő közönség Hector Berlioz: Faust elkárhozása op.24. zeneművét hallgathatja meg.

A záró hangversenyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar (Budapest) lép fel.

Budapest Liszt Ferenc kamarazenekar 1963-ban alakult Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Közel fél évszázados működésük során komoly nemzetközi hírnevet alakítottak ki. Több mint ötven országban adtak koncertet, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydneyi Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, és még hosszan lehetne sorolni a helyneveket. Kolozsváron 2012. október 24.-én 19 órakor az Egyetemiek Házában Wolgang Amadeus Mozart, Liszt Ferenc, Peter Wolf, Bartók Béla, Vajda János műveket adnak elő.

Lesznek koncertek a Gheorghe Dima Zeneakadémia Stúdió termében, a Farkas utcai Református templomban, a Szépművészeti Múzeumban, a Diesel Clubban.

Használják ki azokat a lehetőségeket, melyeket a város, Kolozsvár a szórakoztató iparnak felkínál.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!