ERDON Helyi hírek

2012.09.19. 13:30

Zöld központ lesz Fugyivásárhelyen

Bihar megye- A Metropolisz Övezet koordonálásában, európai uniós támogatással két jelentősebb projekt valósul meg a következő két évben Fugyivásárhelyen. A részletekről a községházán tájékoztattak szerdán.

Bihar megye- A Metropolisz Övezet koordonálásában, európai uniós támogatással két jelentősebb projekt valósul meg a következő két évben Fugyivásárhelyen. A részletekről a községházán tájékoztattak szerdán.

A fugyivásárhelyi községházán megtartott konferencián- melyen részt vett Ciprian Barna, a Nagyváradi Metropolisz Övezet igazgatója, Florin Balint ökotanácsadó, Ioan Pop polgármester és Ioan Gligor alpolgármester- megtudtuk, hogy mindkét beruházás európai uniós finanszírozással valósul meg, a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. Az egyik ezek közül egy zöld központ létesítésére vonatkozik Fugyivásárhelyen, és unikumnak fog számítani a térségben. A 2012 november 1. és 2014. október 31. között megvalósítandó projekt összköltségvetése 1.769.760 euró, melyből Vásárhely büdzséje 745.599,60 euró és a vissza nem térítendő támogatás 93 százalékot tesz ki.

Projektpartnerek

A projektpartnerek a magyarországi Téglás település, a debreceni székhelyű Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a fugyivásárhelyi önkormányzat és a Metropolisz Övezet, illetve társult partner a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége, amely a Magyar Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) ápolt jó kapcsolatainak köszönhetően került a képbe. Az ilyenkor kötelező lépések (projektmenedzsment kapcsolatos tevékenységek, informálás és kommunikáció stb.) megtételén kívül a befektetés azt feltételezi, hogy Tégláson renoválnak egy 1.594,7 négyzetméteren elterülő régi ingatlant, Fugyivásárhelyen pedig egy zöld központ épül. Utóbbi a különböző környezetbarát technikák, valamint a megújuló energiaforrások felhasználása révén önellátó működik majd, és egyfajta inkubátorházként üzleti konferenciák, szakmai tanácskozások lebonyolítására, illetve zöld szolgáltatások biztosítására lesz alkalmas.

Útkorszerűsítés

A másik projekt tárgyát közúti infrastrukturális fejlesztések képezik Berettyóújfaluban és Fugyivásárhelyen. Ebben az esetben az összköltségvetés 2.963.145 euró, melyből a Várad melletti községnek 947.738 euró jut, a vissza nem térítendő támogatás pedig 97,5 százalékos. Az október 1-től számítva huszonnégy hónap leforgása alatt gyakorlatba ültetett terv célja, hogy Berettyóújfaluban 2,542 kilométer összhosszúságú, Fugyivásárhelyen pedig 3,138 kilométernyi útszakaszt korszerűsítsenek, illetve építsenek ki, utóbbi településen ez hat utcára vonatkozik.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Fugyivásárhelyen egyéb invesztíciók is zajlanak. Például szintén uniós támogatással egy információs és szállásközpontot építenek a Nárcisz-mező nevű terület közelében, az Aparegio keretében csatornáznak, a Környezetvédelmi Alap támogatásával parkot létesítenek és felújítják az 1-es országútnak egy bizonyos szakaszát, kerékpárútnak a kiépítésével együtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!