ERDON Helyi hírek

2012.09.12. 15:40

Vannak még szabad iskolai helyek

Nagyvárad- Szerda délelőtt Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatta az Erdély Online-t az induló előkészítő osztályok helyzetéről, valamint arról, mi a helyzet a tankönyvekkel.

Nagyvárad- Szerda délelőtt Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatta az Erdély Online-t az induló előkészítő osztályok helyzetéről, valamint arról, mi a helyzet a tankönyvekkel.

 

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes arról számolt be honlapunknak, hogy az előkészítő osztályokban oktató tanítónőknek szeptember első hetében fejeződött be a továbbképzése. Akik ezen esetleg nem vettek részt, a hétvégén még megtehetik Farkas Tünde tanfelügyelő asszony vezetésével. Körülbelül 55-60 pedagógus van, aki magyar tagozaton elvégezte ezt a továbbképzést, az előkészítő osztályokban pedig a bútorok többségükben megvannak, és a termek 95 százaléka is elő van készítve a tanévkezdetre.

Sajnos néhány osztály a magyar tagozaton végül nem indul, ide tartozik például a belényesi magyar nyelvű osztály, és a váradi Ady Endre Középiskola egyik matematika-fizika osztálya. Ugyanakkor más osztályokban vannak még szabad helyek, ahova a héten még be lehet iratkozni, például az Ady líceumban, a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban, a Művészeti Líceumban, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, a tanítóképzőben, valamint Borson, Székelyhídon, Nagyszalontán és Érmihályfalván is akad ilyen. Az idén kevesebb kilencedik osztály volt a beiskolázási tervben, viszont ennek biztosítania kellett a helyet az összes végzős nyolcadik osztályos diáknak. Közülük azonban egyesek megbuktak és osztályt ismételnek, és olyanok is vannak, akik nem fejezték be a nyolcadikat, illetve befejezték, de nem iratkoztak be kilencedik osztályba. A magyar tagozat szintjén ezek az indokok körülbelül 200 gyermek eltűnéséhez vezettek.

Tankönyvek

A főtanfelügyelő-helyettestől ugyanakkor azt is megtudtuk: a tavaly indult magyar osztályok továbbra is működnek, de újabbak nem alakultak. Egészségügyi engedéllyel rendelkezik az iskolák 80-85 százaléka és nincsen olyan jogi személyiséggel rendelkező tanintézet, melynek legalább a főépületének ne lenne meg az engedélye. A prefektúra a közegészségügyi hatósággal és a tanfelügyelőséggel közösen augusztus végén, illetve szeptember elején elvégezte az ilyenkor szokásos ellenőrzéseket, a végleges kiértékelés nemsokára elkészül.

Bihar megyében egyébként közel 15 ezer diák tanul magyar nyelven. A Megyei Tanács ismét átvette a tej-kifli programot a helyi önkormányzatoktól és már meghirdette a tenderpályázatot a e-versenytárgyalások honlapján. Tankönyvvásárlásra a tanfelügyelőség 513.503 lejt kapott a minisztériumtól, mely összeg körülbelül egyharmadára volt elég annak, amit az iskolák kértek az intézménytől. Priorítást élveztek az első osztályos tankönyvek, melyeket teljes mértékben megrendelték. A megye szintjén különben 94.777 tankönyvet osztottak ki az iskoláknak román és kisebbségi tagozatokon egyaránt. Az RMDSZ Communitas Alapítványa jóvoltából magyar nyelvű földrajz és történelem könyveket kaptak az iskolák, melyek a könyvtáruk tulajdonát képezik, illetve ígéret van arra, hogy a közeljövőben még 210 darab XII-es magyar nyelvű történelemkönyv és 420 földrajzatlasz érkezik.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!