ERDON Helyi hírek

2012.09.09. 17:44

Négy értékes nap

Az alkotó emberi kitartásnak köszönhetően, amely minden akadályt (főleg a kellő anyagi segítséget nélkülöző) legyőzve, az eredeti 7 napról 4 napra lerövidítve, sikerült második alkalommal megtartani a Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztivált.

Az alkotó emberi kitartásnak köszönhetően, amely minden akadályt (főleg a kellő anyagi segítséget nélkülöző) legyőzve, az eredeti 7 napról 4 napra lerövidítve, sikerült második alkalommal megtartani a Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztivált.

 

Radu Gabrea filmrendező és Victoria Cociaş szín és filmművész, a stábbal karöltve, fel tudtak nőni arra a feladatra, melyet tudatosan választottak. Teremtvén négy értékes napot azoknak, akik meg tudták engedni maguknak azt, hogy a világ filmművészetének egy igen értékes szegmentumával jobban megismerkedjenek. Több, mint ötven filmet mutattak be. Sikerült egy olyan körzetben újat mondani a hazai és nemzetközi filmművészetről, amely bővítette a film látogatók tudását.

A Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztivál díjazott filmjei

A Záró Gálaesten az operatőri díjat a szlovén „Arheo” film operatőre, Jure Cernec vehette át.

A legjobb alakítás díját Vladimir Javorsky a „Rügyek” (Poupata) című cseh filmben Jarda szerep- alakításáért kapta. Mivel a művész nem volt jelen a város alpolgármestere, Gheorghe Petrescu a díjat Edgar Dutka cseh újságírónak nyújtotta át.

A rendezői díjat Matej Minac szlovák filmrendező nyerte el „Nicky családja” („Nicky’s Family”) című filmjéért. Mivel a rendező nem volt jelen, Medgyes polgármestere, Teodor Neamțu a díjat Iveta Pospisilova, PR menedzsernek adta át.

A zsűri különdíját a „Crulic, drumul spre dincolo” című hazai film nyerte. A rendező, az eredeti koncepció, a dokumentumfilmre jellemző különböző technikák egyesítése révén, az animációt is felhasználva, alkotta meg a filmet. A film rendezője: Anca Damian.

A legjobb film díját a lengyel „Rosa”(Rózsa) nyerte. Többszörösen díjazott filmről van szó, mely a második világháború után keletkezett, bizonyos gondolkodást, magatartásformát fogalmazott meg a mai lengyel filmnyelv gazdagságával. Wojciech Smarzowski rendezőnek volt mersze olyan kényes témához is közeledni, mely még a ma nézőinek is mondanivalót tud nyújtani. Innen a világsiker, mely a filmet körül veszi.

A közönség díját az újzélandi- ausztráliai-francia koprodukció, a „Zongora” című film, rendezője Jane Campion, valamint a román származású színész Hollywoodban, Harvey Keitel nyerte el.

A második alkalommal megrendezésre kerülő Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa nevet viseli. Bizonyította pontosan a nézőszám növekedésével, hogy a program megrövidítése ellenére nem hagytak el semmit abból, amit beígértek. Csak bizonyos filmeknek a többszörös vetítése maradt el. Mégis a nézőszám, Radu Gabrea fesztiváligazgató állítása alapján, 40%-al növekedett. Mindez fényesen bizonyítja, a medgyesi közönség igenis igényli ezt a fesztivált, ami a maga nemében egyedi.

Az eseményt követő panel- beszélgetések tartalma, a szakemberek figyelemre méltó jelenléte bizonyítja, a szigorúan vett szakmát, igenis, érdekli, merre megy a romániai filmművészet Echós szekere. A filmrendezők megfogalmazták, más államok tapasztalatait átvéve, hazai vonatkozásban is szükség lenne bizonyos filmalkotások állami támogatására.

A film, kezdetek óta, a szórakoztató iparban jelentős helyet foglal el. Erről kicsinyes gondolkodás miatt lemondani nem szabad, még akkor sem, ha egyesek azt hangsúlyozzák, a gazdasági válságra hivatkozva, hogy nincs pénz.

A legnehezebb gazdasági helyzetben jött létre az Oscar díj is, melyre minden filmes szakember, éljen a világ bármely táján, vágyik.

Ennek érdekében normális, hogy összefognak hazánkban is azok, akik felfedezték a Küllő mentén levő filmes lehetőségeket, mint az Ecran Cinema Management, Medgyes Polgármesteri Hivatala, CNC, és Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium.

Teodor Neamţu polgármester ígéri, jövőre újból megrendezik a Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztivált, amely a városnak is nagyon fontos, hiszen érezhető a kulturális turizmus fellendülése.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!