ERDON Helyi hírek

2012.09.09. 17:34

Nagyszabású közúti razzia

Nagyvárad- Szombaton 11-17 óra között négy másik megye társhatóságaival együttműködve nagyszabású közúti razziát hajtott végre a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A cél a baleset megelőzés volt.

Nagyvárad- Szombaton 11-17 óra között négy másik megye társhatóságaival együttműködve nagyszabású közúti razziát hajtott végre a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A cél a baleset megelőzés volt.

 

Szombaton a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság főszervezésében preventív céllal nagyszabású közúti razzia zajlott a megyénkben, melynek részleteiről az az illetékesek tájékoztattak az intézmény váradi székhelyén. Paul Toma, a Közlekedésrendészet országos főfelügyelője kifejtette: 40 rendőri egység vett részt a kampányban annak érdekében, hogy biztonságérzetet nyújtsanak a közlekedőknek, illetve csökkentsék azon rizikófaktorok számát, melyek súlyos következményekkel járó balesetekhez vezetnek. Szerencsére az utóbbi időben ezek egyre kevesebbszer fordulnak elő, és tartani szeretnék ezt a trendet. (A statisztika szerint ugyanis 3400-ról 2000-re apadt az évi halálos közúti balesetek száma Biharban). Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet: a közlekedési, illetve a közbiztonság betartásáért felelős rendőrök főleg a megengedett sebességhatár túllépésére, a szabálytalan előzésekre, valamint az úttesten tiltott helyeken való átkelésekre összpontosítottak.

Liviu Popa megyei rendőrfőparancsnok elárulta: Bihar megyéből harmincegy, Kolozs megyéből három, Szilágy, Szatmár és Arad megyékből pedig két-két egység akciózott, összesen körülbelül száz rendőr. Az utóbbi időszakban, 2010-től kezdve már több ilyen típusú akciójuk volt, de az idén ez az első. Néhány nappal korábban egyébként Ialomiţa, Tulcea, Mehedinţi és Vâlcea megyében tartottak hasonló közúti razziákat. Nem dolgoztak ki külön büntetési és költségvetési tervet, ugyanis a megelőzés a fő céljuk, és meggyőződésük, az emberéletek vagy a balesetek áldozatainak a számát nem lehet pénzben mérni.

Rendőrőrsök

A sajtótájékoztatóan Liviu Popa arra is kitért, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság rendelkezéseinek megfelelően Bihar megyében is újraalakultak a korábban megszüntetett községi rendőrőrsök, szám szerint 91, melyek az átszervezések után a vidéki rendőrállomások alárendeltségébe tartoznak. A reorganizáció hátterében az áll, hogy lakosság közelibbé szeretnék tenni a rendőrséget, és a helyi önkormányzatok is partnerek ebben. Jelenleg különben megbízott rendőrök vezetik ezeket az őrsöket, de hamarosan versenyvizsgákat hirdetnek, illetve Bukarest érkezik két szakember, akik a jelöltek pszichikai alkalmasságát ellenőrzik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!