ERDON Helyi hírek

2012.09.02. 17:41

Lelakatolt kapu fogadta az állatbarátokat

Nagyvárad- Szombat délelőtt körülbelül 150-200 állatbarát gyűlt össze az SOS Dogs kutyamenhelye előtt, melyet szeptember 1-től átvett a Közterület-fenntartó Zrt. Hiába, mert nem engedték be őket.

Nagyvárad- Szombat délelőtt körülbelül 150-200 állatbarát gyűlt össze az SOS Dogs kutyamenhelye előtt, melyet szeptember 1-től átvett a Közterület-fenntartó Zrt. Hiába, mert nem engedték be őket.

 

Az állatvédők a legnagyobb közösségi oldalon beszélték meg a találkozót. Előzőleg a főszervező Adriana Dacin külön arra kérte őket: az ezután befogott, illetve a már ott levő kutyák várható hét nap után történő elaltatása elleni tiltakozásuk jeléül csupán fehér színű pólót viseljenek, de ne hangoskodjanak, vagy vigyenek magukkal plakátokat, mert ez nem egy tüntetés lesz, hiszen nem kértek, s valószínűleg nem is kaptak volna rá engedélyt demonstrációra az önkormányzattól. A fő cél ezzel szemben az volt, hogy tömegesen örökbe fogadjanak a telephelyen élő kóbor ebek közül, a múlt héten megszavazott tanácsi határozat ugyanis egy olyan kiskaput is tartalmaz, miszerint úgy is örökbe lehet fogadni kutyákat, hogy azok a telephelyen maradnak, a „szülők” viszont fizetik a havi ellátási, illetve gondozási költségeket, amint az civilizáltabb nyugati helyeken az állatkertekben szokás. A tiltakozók azonban hiába gyűltek össze, mert lakattal lezárt kapu fogadta őket, s senki sem akarta beengedni őket. Többen a házi kedvenceikkel jelentek meg, vagy csontokat vittek magukkal, azonban nem tehettek semmit azon kívül, hogy a rácson keresztül megpróbálták megsimogatni az oda jövő, néhány aranyos kutyát.

Kérdések

A tömeghez szóló Adriana Dacin elmondta: két évvel ezelőtt kötött önkéntességi szerződést az SOS Dogs Alapítvánnyal, azt gyanítja azonban, hogy a városvezetés új politikája nem tart igényt az ő szolgálataira. A szándéka, hogy népszerűsítse a távolsági örökbefogadási kampányt, mert a kóbor kutyák számára megkezdődött a végső visszaszámlálás. Florentin Antonnal, a létesítmény új adminisztrátorával azonban nem tudott beszélni, ezért a kérdéseit felolvasta. Ezek a következőek: a szeptember 1-jei átvételkor hány kutya volt a telepen; az adoptálás mennyibe fog kerülni havonta; melyek az örökbefogadás feltételei; a „szülők” meglátogathatják-e majd a kutyusukat, megsétáltathatják-e vagy hazavihetik-e egy-két napra, illetve a hétvégére; a gondozókat felelősségre lehet-e majd vonni, ha valami baj történik az örökbefogadott kutyákkal; mi a garanciája annak, hogy a havonta befizetett ellátási költségek később nem nőnek; folytatódnak az örökbefogadási vásárok, valamint a külföldi örökbefogadások; az önkormányzat milyen álláspontot képvisel az önkéntességgel kapcsolatban? Ugyanakkor azt javasolta: amennyiben túl sokba fog kerülni a havi ellátási költség, három-négyen fogjanak össze az örökbefogadás érdekében, hogy megmentsenek egy-egy kutyát.

A helyszínen körülbelül két, két és fél órát maradtunk, amíg ott voltunk, senki sem jött, hogy kinyissa a kaput. Az elégedetlen állatbarátok lassan elkezdtek hazafelé indulni, s néhányszor egy rendőrautó is elhaladt a közeli úton, de a hatóság emberei nem avatkoztak közbe.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!