ERDON Helyi hírek

2012.09.10. 16:01

Kerékpáros túra az önrendelkezésért

Vasárnap reggeltől délutánig tartó kerékpártúrával kívánták a figyelmet ismét ráirányítani a partiumi önrendelkezés fontosságára az EMNT, EMNP és az EMI közös akciójának résztvevői.

Vasárnap reggeltől délutánig tartó kerékpártúrával kívánták a figyelmet ismét ráirányítani a partiumi önrendelkezés fontosságára az EMNT, EMNP és az EMI közös akciójának résztvevői.

 

Ahogyan az érmihályfalvi "célba érés" után elhangzott, két év kihagyás után tartották meg újra a figyelmet a partiumi önrendelkezés fontosságára irányító kerékpártúrát, melynek szervezésében ezúttal az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is csatlakozott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Bihar megyei szervezetéhez. A túrázók vasárnap reggel gyülekeztek a nagyváradi Úri (Roman Ciorogariu) utcában, a premontrei rend temploma előtt, onnan indulva el mintegy kéttucatnyian Érmihályfalva irányába. Csomortányi István, az EMNP szervezési igazgatója kérdésünkre már Érmihályfalván elmondta: a túra időpontjának kiválasztása sem volt véletlen már évekkel ezelőtt, hiszen 1940. szeptember 6-án vonult be a Magyar Királyi Honvédség Nagyváradra. Idén ez a dátum hétköznapra esett, ezért a legközelebbi vasárnapra időzítették a túrát. Másrészt a kiindulási pont meghatározásának is üzenete van, hiszen közösséget vállalnak az elkobzott javaiért harcoló premontrei renddel, és a figyelem középpontjába állított önrendelkezés erre is megoldás nyújtana, vélte Csomortányi István.

Egyre többen

Az út során minden településen várták őket az illető EMNP-szervezet tagjai, helyi tanácsosai, a kerékpározókhoz is többen csatlakoztak, volt, aki a teljes szakaszon, volt, aki csak résztávon pedálozott. Megpihentek például a paptamási és székelyhídi turulmadaras emlékmű, és a bihardiószegi Kossuth-szobor árnyékában is. Kiemelte a szalacsiak csatlakozását, akik bár nem estek útba, de fontosnak tartották a részvételt. A programtervet tartva 16.30 órakor érkeztek meg a kerékpárosok a célba, az érmihályfalvi strand területére, ahol a helyi EMNP-szervezet tagjai várták őket. Ifj.dr.Szilágyi Ferenc helyi elnök köszöntötte az autonómia elkötelezettjeit, megfogalmazása szerint - annak megvalósulása esetén - "az Érmelléki Autonóm Terület fővárosában". Tudatosítani kell, hogy nem csak a Székelyföldön, de itt is lenne lehetőség az autonómiára, mondta az elnök. Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke emlékeztetett, hogy az első alkalommal négyen, a másodikon már tíznél többen, harmadszor mintegy húszan, most pedig már negyvennél is több volt a résztvevők száma, sőt, a Bihar megyeiek mellett szatmári és nagykárolyi résztvevők is érkeztek túrájuk végén Érmihályfalvára.

Energiapótlás

Molnár Csongor megyei EMI-elnök is örömét fejezte ki, hogy az újra szervezett túrához sokan csatlakoztak, míg Csomortányi István kijelentését, miszerint itt az ideje, hogy ne Bukarestben, és ne máshol döntsenek rólunk, és az önrendelkezést ki is fogjuk vívni, taps fogadta. Ezek után következett a túra során elvesztett energia pótlása: a vendéglátók nagy üstben főzött bográcsossal készültek, ami mellé innivaló is került. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a kerékpárok egy teherszállítón visszajussanak Nagyváradra, a túrázók pedig a 21.43 órás vonattal tértek vissza a megyeszékhelyre.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!