ERDON Helyi hírek

2012.09.03. 17:01

Felnőttkorba lépett a székelyhídi Érmelléki Ősz

Bihar megye - Sport, koncertek, kiállítás, film, tánc – a teljesség igénye nélkül pár műfaj, ami mind megtalálható volt a hét végén Székelyhídon, ahol tizennyolcadik alkalommal tartották meg az Érmelléki Ősz fesztivált.

Bihar megye - Sport, koncertek, kiállítás, film, tánc – a teljesség igénye nélkül pár műfaj, ami mind megtalálható volt a hét végén Székelyhídon, ahol tizennyolcadik alkalommal tartották meg az Érmelléki Ősz fesztivált.

 

Az idén „nagykorúsodó”, tizennyolcadik Érmelléki Ősz csütörtök délután helyi sportolók jutalmazásával kezdődött. A Múzeum földszinti nagytermében azokat a sportolókat díjazták, akik az elmúlt esztendőben kiemelkedő, példamutató teljesítményt értek el, ők pedig: Marina Cristian sportfavágó, Wilhelm Ákos íjász, Flóra Beatrix, Flóra Fruzsina és Deák Gergő karatésok, Sas Christopher és Papp Nándor labdarúgók. Ugyancsak a Múzeum épületében köszöntötték az aranylakodalmukat ünneplő párokat is. A városban, illetve a hozzá tartozó falvakban 24 ilyen házaspár ünnepelheti idén a nem mindennapi eseményt, őket Béres Csaba polgármester köszöntötte, illetve a margittai Demeter-Horváth duó adott elő mintegy ajándékként zenés, szórakoztató műsort. Időközben a focipályán a helyi és az aradi UTA öregfiúk labdarúgó csapata mérkőzött egymással, a találkozót a vendégek nyerték 2-0 arányban. A meccsnek nem volt belépője, ám jótékony célt tűzött ki: az adományokkal a Szent Ferenc Alapítvány helyi csoportját segítették.

Nehéz év után

A program péntek délután a megnyitóval folytatódott, amikor a Polgármesteri Hivatal előtt kis utca aszfaltján a Hajdúböszörményi Ifjúsági Fúvószenekar és Mazsorett Együttes tagjai tartottak látványos bemutatót. A szomszédos központi parkban Béres Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket, egyebek mellett arról beszélve, hogy az elmúlt fesztivál óta egy nehéz év áll mögöttünk, ami tele volt politikai buktatókkal, választásokkal, a gazdaságot szárazság sújtotta, és a kilátások továbbra sem biztatóak. Ám a XVIII. Érmelléki Ősz idején nem a napi gondok kell foglalkoztassák a lakosokat, hanem egy kis időre a szórakozásé legyen a főszerep. Cseke Attila szenátor úgy vélte, hogy nem elég a városvezetőknek naponta dolgozni a fejlődésért, az elért eredményeket be is kell tudni mutatni, és erre jó alkalom az Érmelléki Ősz. Mindenkinek nem lehet megfelelni, de mindenki segíthet a munkában, hogy az többeknek tetszésére legyen – tette hozzá a politikus. A Búzavirág Népdalkör előadása után a Székelyhíd belgiumi testvérvárosából, Écaussinnes-ből érkezett vendég, a két város közös egyesületének elnöke, Marilyne Rosser előbb magyarul, majd franciául köszöntötte a székelyhídiakat, és a vele érkezett két képzőművész – Christian Dumeunier és Alain Sqartian – volt az első, aki koszorút helyezett el a parkbeli turulmadaras emlékműre, őket intézmények és szervezetek képviselői követték.

Látni, nem csak nézni

Az Érmelléki Ősz hagyománya, hogy a péntek délutáni megnyitót képzőművészeti kiállítás megnyitója követi – idén is így volt. A Múzeumban 13 alkotó – Duta Nikolett, Kerekes Géza, Kerekes Zsuzsa, Szilágyi László, Juhász Imre, Gavrucza Tibor, Péter Emese, Csorján Dezső, Csorján Melitta, Angyal Olívia, Kustán Erzsébet, illetve a már említett két belgiumi művész – munkáit (festmények, grafikák, kerámiák, textilek) lehetett megtekinteni. Az alkotók egyike, Csorján Melitta tartott formabontó „tárlatvezetést”, a művészi és a művészethez szükséges szabadságról ejtve szót, mely „szabadság a lelkünkben megtanít látni, nem csak nézni”. Az egyik emeleti teremben a „Széchenyi emlékek nyomában Európában” című kiállítást lehetett megtekinteni, míg az egyik földszinti teremben a gyerekeknek tartott kilencedik alkotótáborban született alkotásokat tették közszemlére – ebben a táborban hat ország (a helyiek mellett magyar- és franciaországi, kanadai, belgiumi és izraeli) gyerekekkel foglalkoztak. „Sokat tanultunk az őszinte, tiszta lelkű gyerekektől”, fogalmazott Csorján Melitta. A tárlatnyitó után a zenéé lett a főszerep: a temesvári Borbély B. Emília és Molnos András Csaba művészpár „Mjúzikell” című műsorában musical-slágereket (Miss Saigon, Valahol Európában, Jekyll és Hyde), illetve operettek (Egy csók és más semmi, Marica grófnő, Csárdáskirálynő) közismert dalait énekelte, nagy sikerrel. A napot a Griffiti Dráma- és Filmműhely programja zárta. Ahogyan annak idején beszámoltunk róla, a Griffiti idén áprilisban 58 nevező mezőnyében megnyerte Budapesten az Örkény István-centenárium alkalmából diákszínjátszó csoportoknak kiírt versenyt (lásd. BN, április 20.). Most láthattuk azt a filmet, melynek 15 percében négy Örkény-szöveget dolgoztak fel, a rájuk jellemző alternatív színházi nyelven, illetve a verseny döntőjéről készült film egy részét, melyben a zsűritagok véleményezték a székelyhídiak teljesítményét. „Lírai abszurd” - határozta meg műfajukat a csoport vezetője, Hevesi Zoltán tanár, és a látottakat méltán követte taps, hiszen az abszurd iránt kevésbé fogákonyak is el kell ismerjék, rengeteg munka és elszántsák kell ehhez az alkotáshoz (is).

Bemutatók, koncertek

Szombat délelőtt autósok vetélkedtek a központban, helyi, berettyószéplaki, debreceni és diószegi versenyzők szlalomoztak, parkoltak és kapcsoltak hátramenetbe. A mezőny egyetlen hölgy tagja a helyi Tóth-Gardó Gertrúd volt, az első helyet a margittai Nagy Árpád szerezte meg, a szintén margittai Kürti Zsolt, és a helyi Kővári Attila előtt. A kultúrház előtt a Hajdúböszörményi Veterán Kulturális és Sport Egyesület veterán-jármű kiállítását lehetett megnézni. Később ugyancsak a központban, ott, ahol előző napon a menettáncosok masíroztak, délben a magyarországi Szőllősi Péter (Pepe) és Kovács Miklós tartott motoros kaszkadőr showt. Égtek az abroncsok, és párját ritkító mutatvány volt a motorra szerelt létra menet közbeni megmászása. A délutáni/esti programok a sportpályán zajlottak, ahová szombaton 15 lej ellenében lehetett belépni. A kerítésen kívül épült fel a vidámpark, számos sörsátorral és lacikonyhával körítve, külön zenebonával – olybá tűnt, mintha két városnap zajlott volna a kerítés két oldalán. A benti színpadon először a helyi Balogh Boglárka és az érszőllősi Erdei László lépett fel, egy-egy gitárral előadva slágereket Adele-től a Tankcsapdáig. Utánuk a Budapesti Rendőrtiszti Főiskola Tonfa csoportja tartott bemutatót (tonfa = oldalfogantyús gumibot-szerű eszköz). Vezetőjük, a székelyhídi származású Veres Csaba révén ők már a tavalyi Érmelléki Őszön is szerepeltek. Most forma- és páros gyakorlatokat mutattak be, de gyerekek bevonásával ártalmatlanná tettek, majd meg is bilincseltek egy „bűnözőt”. A helyi diákok – négy fiú és egy leány – alkotta Karambol rockegyüttes iskola rendezvények után most először lépett nagyközönség elé, ebből az alkalomból közönségük is minden korosztályt felölelt, hiszen barátok mellett a családtagok minden generációja is kíváncsi volt a bemutatkozásra. Repertoárjukban ismert slágerek szerepeltek Ákostól, a Republictól, az Eddától, az AC/DC-től, a Magna Cum Laude együttes Pálinkadalára még a budapesti „tonfások” is beálltak a bulizók közé.

Buli kifulladásig

Újabb műfajváltás után helyi leányok tartottak divatbemutatót egy helyi üzlet készletéből. Az alkalmi manökenek a kifutón már rutinosként mozgó Máté Mónika koreografálásával kisestélyiket, koktél- és menyasszonyi ruhákat mutattak be, végül kis koszorúslányok is megjelentek, az öltözési szünetekben a Tini Dance Center táncosai kötötték le a közönség figyelmét. Utána a Control Dance Group showtánc bemutatója következet, melyben ötvözték a klasszikus latin táncokat, a bécsi keringőt a legfrissebb nyári ritmusokkal, break és street dance elemekkel. A TNT együttes koncertjére egy kicsit várnia kellett a közönségnek, közben megtudtuk, hogy 5 lejért két tombolaszelvényt lehet(ett) vásárolni, a pénzt pedig jótékony célra fordították, a főnyeremény győztese pedig egy hosszú hétvégét tölthet el Hajdúszoboszlón. Miután megoldódott minden logisztikai gond, és a hangszereket is behangolták, megkezdődött a 90 perces TNT és Dobrády Ákos koncert, melyen felcsendült minden nagy TNT-sláger (Bolond aki sír, Kicsi gesztenye, Egyetlen szó, Nem jön álom a szememre, stb.). A koncert végén – meglepetésként – még egy „ellopott” menyasszony is megjelent a színpadon, akit egy hegyközszentmiklósi lakodalomban kereshetett a násznép. Nem sokkal éjfél előtt lépett színpadra Ellie White, aki a neve után akár úgynevezett felnőtt filmek színésznője is lehetne – de nem, ő egy belföldi pop-house énekesnő, aki szemmel láthatóan előrehaladott áldott állapotban, és két táncos lány kíséretében koncertezett a sikításokból ítélve őt jól ismerő fiatalok nagy örömére. Már időközben megérkezett Dévényi Tibor is, aki már tavaly is emlékezetes retro bulit kevert Székelyhídon, és idén sem adta alább, a 70-es, 80-as, 90-es évek slágereit mixelve. A buli – már Dévényi nélkül – aztán hajnalig folytatódott, kerítésen belül és kívül egyaránt.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!