ERDON Helyi hírek

2012.09.16. 16:55

ELLE-konferencia volt Váradon

Második alkalommal szervezték meg a Partiumi Keresztény Egyetemen az Angol Nyelv és Angol Irodalom elnevezésű nemzetközi konferenciát, hazai és külföldi szakértők részvételével.

Második alkalommal szervezték meg a Partiumi Keresztény Egyetemen az Angol Nyelv és Angol Irodalom elnevezésű nemzetközi konferenciát, hazai és külföldi szakértők részvételével.

 

Amint Borbély Julianna helyettes tanszékvezetőtől, az esemény egyik szervezőjétől megtudtuk, az ELLE (English Language & Literatures in English) elnevezésú konferencia előtt három éven keresztül, szintén az Angol Nyelv és Irodalomtudományi Tanszék, valamint a Modern Nyelvek Tanszékének szervezésében Central Europe címmel szerveztek konferenciát, melyen belül Közép-Európa és az angol nyelv kölcsönhatásait tanulmányozták. A jelenlegi rendezvénnyel tulajdonképpen szélesíteni akarták a kört, hogy helyet adhassanak egyéb, angol nyelvhez és irodalomhoz kapcsolódó dolgozatoknak is. Akárcsak tavaly, az ELLE-konferenciát többek között azzal a céllal szervezték meg, hogy a régió angol szakos kutatói számra egy fórumot biztosítsanak, ahol kutatási eredményeiket bemutathatják. Az idén a téma hazai szakértői mellett magyarországi, makedóniai, japán és holland résztvevőket is vártak.

Előadások

A rendezvényt Liviu Cotrău, az angol tanszék vezetője nyitotta meg péntek reggel, a Partiumi Keresztény Egyetem Shakespeare-termében, majd Balogh Brigitta, az egyetem tudományos titkára szólt – szintén angolul - az egybegyültekhez. Mint elhangzott, a szervezők bíznak benne, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem az angol nyelv elmélyítésének egy fontos központjává válik s a rendezvény egyúttal gazdagítja az egytem tudományos életét.

A későbbiek során Dennis Leavens, az örményországi Amerikai Egyetem professzora tartott előadást Nevetve a ragyogásban (Laughing into the Glare) címmel A. R. Ammons amerikai költő utolsó, 1997-ben megjelent, Glare című kötetéről. A rendezvény során a brit, valamint az amerikai irodalomhoz kötődő dolgozatok mellett többek között kultúrakutatáshoz, irodalomelmélethez, multikulturalitáshoz kapcsolódó, valamint Közép-Kelet-Európa és az angol nyelvű világ kölcsönhatásait taglaló előadások hangzottak el.

A kétnapos konferencia során több mint negyven dolgozatot mutattak be. A pénteki nap komolyzenei koncertel zárult az egyetem Bartók-termében, szombat délben pedig a jelenlévők kirándulni mentek a Medve-barlanghoz.

Neumann Andrea

Címkék#elle#varad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!