ERDON Helyi hírek

2012.09.03. 13:58

Egyhetes eltolódás: van, aki örül, van, aki nem

Egyes nagyváradi iskolaigazgatók örülnek az egyhetes haladéknak, mások ellenben úgy vélik: a döntésről hamarabb kellett volna értesülniük, s nem a televízión keresztül…

Egyes nagyváradi iskolaigazgatók örülnek az egyhetes haladéknak, mások ellenben úgy vélik: a döntésről hamarabb kellett volna értesülniük, s nem a televízión keresztül…

 

Szabó Zsuzsa, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsa református középiskola igazgatója elmondta: a tanintézet szempontjából jó, hogy egy héttel később kezdődik az iskola, mivel az iskolában zajló építkezés a végéhez közeledik, de sok mindent az utolsó pillanatra maradt. Az egyhetes haladék nyomán biztosabb, hogy mindent rendesen be tudnak fejezni és a takarítás is megtörténik idejében. Az iskolai előkészítő osztályok szempontjából ugyancsak jól jön a plusz egy hét, ugyanis addigra valószínű, hogy megérkeznek a bútorok. Ezeket ugyanis nem tudták megrendelni csak akkor, amikor megkapták a pénzt, mondta az iskolaigazgató.

Jól jön

Bár következetlenségről tanúskodó döntés, most mégis jól jön a haladék, mondta Zalder Éva, a Szent László római-katolikus iskola igazgatója. A tanári versenyvizsgák ugyanis elhúzódtak, a pedagógusok fáradtak, így pedig nem jó tanévet kezdeni. „Legalább lesz pár nap, hogy kialudják magukat” - tette hozzá az iskolaigazgató. Az előkészítő osztályok bútorai is csak ezen a héten érkeznek meg, mindent összevetve tehát jó az eltolódás, bár „hosszútávon biztos, hogy meg fogjuk adni az árát” - tette hozzá.

Hochhauser Enikő, a nagyváradi Mihai Eminescu főgimnázium aligazgatója szintén örül a haladéknak. Mint mondta, még folyamatban vannak a tanári kinevezések, s nem fejeződött be a diákok pótvizsgái, valamint a különbözeti vizsgák sem. Így legalább lesz idő arra, hogy véglegesítsék az osztálylétszámokat, kidolgozzák az órarendet. „Az eredetileg megállapított időpontban nem tudtuk volna úgy kezdeni az évet, ahogy szerettük volna” - tette hozzá az aligazgató.

Összevisszaság

Nyilvánvaló, hogy a kormányváltás, illetve a tanügyminisztérium élén történt többszörös váltás is hozzájárult ahhoz, hogy nem gondolták át idejében, mit kell teljesíteni megadott időpontig, azonban szerencsésebb lett volna, ha ez a változás augusztus folyamán derül ki - mondta Tóth Márta, az Ady Endre gimnázium igazgatója. Mint hozzátette: az iskolák készülnek a tanévnyitóra, meghívókat küldenek ki, megszervezik a hangosítást és sok minden egyebet, s most kezdhetik az egészet elölről. Mindez azt a látszatot kelti a polgárokban, tette hozzá, hogy az iskolák nincsenek a helyzet magaslatán, s az igazgató nem tudja, mi a dolga. A szombatra tervezett tanévnyitókból is galiba adódik, ugyanis köztudott, hogy hétvégén egyes vidéki buszok nem járnak, így külön gondot okozhat a családnak, hogyan vigyék be a gyereket a városba. A bentlakásban pedig hagyományszerűen vasárnap déltől fogadják a gyerekeket, s most nem világos, hogy mi legyen: menjenek haza szombaton, utána meg jöjjenek vissza? Ha maradnak, étkeztetést kell számukra biztosítani, amit szintén a szülő fizet. „Egy intézmény vezetőjének nem a tévéből kellene értesülnie a felettesei döntéséről, hanem hivatalos átiratban” - összegezte az igazgató.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!