ERDON Helyi hírek

2012.09.26. 11:09

Bezárták a „fűboltokat” Váradon

Bihar megyei intézmények és hatóságok összehangolt akciójának eredményeképpen bezárták a két utolsó nagyváradi úgynevezett fűboltot, ahol tudatmódosító szereket lehetett kapni.

Bihar megyei intézmények és hatóságok összehangolt akciójának eredményeképpen bezárták a két utolsó nagyváradi úgynevezett fűboltot, ahol tudatmódosító szereket lehetett kapni.

A hazai jogrendszer hiányosságait kihasználva az elmúlt években Nagyváradon is megnyíltak a weed-shopnak, álomboltnak, fűboltnak nevezett üzletek, ahol úgymond legális kábítószereket lehetett vásárolni. A jogi szabályozás módosítása után azonban az állami intézményeknek lehetőségük nyílt fellépni ezek ellen az üzletek, valamint az utcai árusítók ellen. A Bihar megyei Prefektúra, több megyei intézménnyel és hatósággal együttműködve, több hónapig tartó összehangolt akciósorozat után végül bezáratta a Bihar megyében még működő utolsó két fűboltot is (az Ady Endre utcán, és a vár közelében), és egy a saját kocsijában árusító személyt is lekapcsolt. Ezt Claudiu Pop prefektus jelentette be szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján, hozzátéve azt, hogy a rendőrség és a csendőrség őrjáratot létesít, amely a nap forgalmas időszakaiban fogja a most bezárt üzletek környékét pásztázni. Mindezzel az intézkedéssel az a cél, hogy elvegyék a kedvét azoknak, akiknek nem áll szándékukban felhagyni a tudatmódosító szerek forgalmazásával.

Bihar megye most tiszta

Claudiu Pop elmondta, hogy a több hónapos akciósorozatban több intézmény részt vett, többek között a rendőrség, a csendőrség, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, a Területi Munkaügyi Felügyelőség. Az összehangolt akció következtében bezárták az utolsó két üzletet is, amelyek még működtek Nagyváradon. Az akció legfontosabb napja szeptember 20-a volt, amikor egyszerre kiszálltak a két helyszínre, ahol az ott található minden gyanús anyagot lefoglaltak, ugyanakkor a rendőrök lekapcsolták a forgalomban I.C.N.-t, aki saját autójából árusította az anyagot ezeknek az üzleteknek a közelében. Arra a kérdésünkre, hogy milyen eljárást kezdeményeznek a tudatmódosító szerek forgalmazói ellen, Claudiu Pop azt válaszolta, hogy az üzletekben lefoglalt anyagokat a bukaresti laboratóriumba küldték fel, és meg kell várják a vizsgálatok eredményét. Amennyiben beigazolódik a gyanú, hogy a fogalmazott szerek illegális anyagokat tartalmaznak, akkor elindítják a bűnvádi eljárását. Claudiu Pop jelezte: mivel a bukaresti laboratórium az egyetlen ilyen jellegű intézmény az országban, és mivel nagyon sok felkérés érkezik oda az országból, ezért feltehetőleg nagyon sokat kell majd várni az eredményekre.

Laboratórium

Claudiu Pop bejelentette, hogy már keresik annak lehetőségét, hogy uniós finanszírozással épüljön a Bihar megyei megyeszékhelyhez közelebb fekvő ilyen laboratórium. Pop elárulta, hogy a Bihar Megyei Prefektúra abban is érdekelt lenne, hogy akár Kolozsváron, akár Debrecenben épülne egy ilyen laboratórium. Claudiu Pop jelezte, hogy a törvényi szabályozás interpretálható, ami miatt eddig nehezen lehetett fellépni a kábítószerforgalmazók ellen törvényes módon, hiszen a tiltott szerek forgalmazói fürdősóként, növénytápként adták el a szereiket. Pop hozzátette, valószínűleg lesznek olyanok, akik a jövőben is igyekeznek kihasználni a különböző jogi kiskapukat, de a prefektus fogadkozott, hogy az állami intézmények mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Az egyik ilyen óvintézkedés lesz egy őrjárat felállítása, amely a bezárt weed shopok környékén fognak őrjáratozni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!