ERDON Helyi hírek

2012.09.18. 15:32

Aggódik a Rogériusz Koalíció

Nagyvárad- Kedden sajtótájékoztatót tartottak a Rogériusz Koalíció nevű civil csoportosulás tagjai, négy témakörben: a fűtésdíjak, a várad-rogériuszi piac helyzete, az igazgatótanácsok és a hitelek.

Nagyvárad- Kedden sajtótájékoztatót tartottak a Rogériusz Koalíció nevű civil csoportosulás tagjai, négy témakörben: a fűtésdíjak, a várad-rogériuszi piac helyzete, az igazgatótanácsok és a hitelek.

 

Négy témakörben tartott kedden sajtótájékoztatót a Rogériusz Koalíció nevű civil csoportosulás, melynek kilenc lakótársulás, a Pro Demokrácia Egyesület és magánszemélyek a tagjai. Vasile Bologa, a Lacul Roşu lakótársulás elnöke azt a kérdést intézte az önkormányzathoz, hogy a téli fűtési szezonban hogyan fog alakulni a gigakalória ára, illetve milyen stratégiát dolgozott ki a hőszolgáltató erre vonatkozóan. Elmondta, hogy olyan lakókról is tud, akik tavaly december óta nem tudják törleszteni a köztartozásaikat, s nem csupán nyugdíjasokról, hanem 40-50 éves személyekről van szó, akik munkanélkülivé váltak. Megjegyezte: senki sem tudja, hogy a gázfűtésre való átállás milyen pluszköltségekkel fog járni, a mobilközpontok alkalmazása pedig nem rossz ötlet, de egyelőre nem világos, hogy hány tömbházat csatlakoztatnak egy-egy ilyen berendezésre. Vasile Bologa ugyanakkor azt is sérelmezte, hogy miért kell új keretszerződést kötni a Hőerőművel, hiszen problémái vannak a működési engedélyével. Azt javasolta: ahelyett, hogy emelnék a lakossági hőenergia tarifáját, inkább csökkentsék 4-5 százalékkal. Az elhangzottakat Adrian Simon, a Pro Demokrácia Egyesület helyi azzal egészítette ki: azt indítványozzák, hogy a lakótársulások képviselői közösen keressék fel a Hőerőművet, olyan módosító ötletekkel, melyek a lakosság javát szolgálják. Hozzátette: a közelmúltban készítettek egy nem reprezentatív jellegű felmérést, mely kimutatta, hogy a megkérdezettek 7-8 százaléka a téli, 12-13 százaléka pedig az április- júliusi rezsiköltségek kifizetésénél tart.

Egyéb problémák

Egy másik témára áttérve Adrian Simon bejelentette: köztes megoldásként társadalmi- gazdasági párbeszédet kezdeményeznek az önkormányzat és a várad-rogériuszi piacon működő kereskedelmi társaságok közt, ugyanis eddig hiába érdeklődtek a létesítmény felújítását célzó projektről, a Közterület-fenntartó Zrt. és a városháza menedzsment-igazgatósága kölcsönösen egymásra hárította a felelősséget. Az ott dolgozókat bizonytalanságban tartják, még mindig nem tudják, mi fog történni velük. A dialógust elősegítendő, egy tanulmányt is készítenek harminc napon belül, a piacon tevékenykedő fókuszcsoportok bevonásával. Adrian Simon arról is beszámolt: mivel egy helyi tanácsi határozat lehetővé teszi, hogy a civil szféra is képviseltesse magát az önkormányzat fennhatóságába alá tartozó vállalatok igazgatótanácsában, úgy döntött, a Közterület-fenntartó Zrt. ezen testületébe jelentkezik. Másokat is arra buzdított, hogy kövessék példáját, a szükséges dokumentumokat az ezzel megbízott fejvadász céghez kell eljuttatni.

Ioan Horvath, a Şelimbărului lakótársulás elnöke azért bírálta a városvezetést, hogy 55 millió eurós kölcsönt vett fel különböző európai uniós projektek társfinanszírozása céljából. Azon meggyőződésének adott hangot: nem biztos, hogy az amúgy is elszegényedett lakosságnak megéri ez az átláthatatlan ügylet, és más prioritások is lennének, mint például a közbiztonság garantálása.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!