ERDON Helyi hírek

2012.08.11. 13:49

Tiltakoztak a kutyák elaltatása ellen

Nagyvárad - Hangosan fejezték ki a kutyák elaltatásával kacsolatos nemteszésüket sokan azok közül, akik eljöttek a péntek délutáni közvitára, a polgármesteri hivatalba. Két helyi tanácsos is az eutanázia ellen foglalt állást.

Nagyvárad - Hangosan fejezték ki a kutyák elaltatásával kacsolatos nemteszésüket sokan azok közül, akik eljöttek a péntek délutáni közvitára, a polgármesteri hivatalba. Két helyi tanácsos is az eutanázia ellen foglalt állást.

Mint arról már beszámoltunk, a napokban nagy felháborodást váltott ki a gazdátlan kutyákért létesítendő nagyváradi szolgálat működését szabályozó tervezet, mely egyebek mellett a kutyák elaltatását helyezi kilátásba. A közvitára bocsátott tervezetben többek között az áll, hogy a befogott kutyákat az ivartalanítás és a többi kötelező egészségügyi eljárás után akár el is altathatják hét nap után, amennyiben ez idő alatt nem igénylik vissza, illetve nem fogadják örökbe őket. Tiltja továbbá a tervezet a gazdátlan kutyák etetését, ideiglenes befogadását, illetve menedék létesítését számukra, továbbá azt is tartalmazza, hogy a kutyák örökbefogadása az orvosi és eltartási költségek törlesztése után történhet. A tervezet annak következményeként jött létre, hogy az SOS Dogs angliai támogatója visszalépett, s miután az alapítvány hazai képviselői hiába kértek támogatást az önkományzattól, a városvezetés a szolgálat átvételéről döntött.

Illegális

Péntek délután több mint kétszázan gyűltek össze a Városháza dísztermében, a tervezettel kapcsolatos közvita alkalmából. Mircea Mălan alpolgármester nyitotta meg az ülést, majd Ruxandra Bizera, az Országos Állatvédelmi Szövetség ügyvédje szólt az egybegyültekhez. Amikor az ügyvéd kijelentette, hogy álláspontja szerint a kutyák elaltatása illegális, hatalmas taps zendült fel a teremben. Amint Ruxandra Bizera elmagyarázta, a 2008-ban kiegészített 2004 évi 205. sz. törvény minden kétséget kizáróan tiltja a kutyák elaltatását, így az a 2001 évi sürgősségi rendelet, mely ezt előírja, már nem tekinthető érvényesnek. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) ugyancsak a kutyák elaltatása ellen foglalt állást, arról nem is beszélve, hogy az Alkotmánybíróság ez év elején szintén ilyen irányú döntést hozott. „Közigazgatási bírósághoz fogunk fordulni, amennyiben eutanáziát szentesítő intézkedést hoz bármely hatóság, de akár büntetőjogilag is felelősségre vonható” – fejtette ki a ügyévd, majd megjegyezte: kissé megalázónak is érzi a jelen helyetet, ugyanis Nagyvárad az eddigiek során mindig jó példaként szerepelt amiatt, ahogyan meg tudta oldani a gazdátlan kutyák kérdését. „Temes megye is bámulattal nézett Váradra, de ez a magaslat összeomlással fenyeget. Nagyváradnak még arculati szempontból sem kellene megengednie magának, hogy a nyugat ennek tükrében ítélhesse meg” – mondta egyebek mellett Paul Ciucur, a Temes megyei PET DOG szervezet képviselője.

Lehurrogták

Hangos asztalcsapkodással és hurrogással reagáltak a jelenlévők, amikor Mircea Mălan alpolgármester azt igyekezett kifejteni, hogy a szabályzat tervezet tulajdonképpen enyhébb, mint a 2001 évi sürgősségi határozat, ugyanis csak ajánlás formájában említi meg a kutyák elaltatásának lehetőségét.

A közvita során több lakos, továbbá az SOS Dogs néhány képviselője is felszólalt. „Hol itt a gond? A városvezetésnek nincs pénze? Nincs is szükség az önök pénzére, elég, ha a váradi lakosok fizetnek egy lejt, és megvan a szükséges összeg az SOS Dogs fenntartására” – mondta az egyik felszólaló. Két helyi tanácsos is a szabályzat ellen foglalt állást: Daniel Vulcu szerint ez a mostani tervezet „visszatérés a kőkorszakba” azt követően, hogy egy évvel ezelőtt már tárgyaltak olyan szabályzatról, mely a kutyák ivartalanítását támogatná. „Hogyan képzelhetik, hogy meg tudják oldani a kutyák kérdését képzett személyzet nélkül?” – tette fel a kérdést Vulcu.

Szabó József RMDSZ-es tanácsos szintén a tervezet ellen szólalt fel. Mint elmondta, a korábbi szabályzat is elég sok hibát tartalmazott, de a mostaninál mégis összehasonlíthatatlanul jobb volt. A tanácsos elmondta: amenyiben szavazásra kerül sor, javasolni fogja, hogy ne legyen titkos, s így a váradiak tudni fogják, kit vonjanak felelősségre miatta.

Aláírásgyűjtés

Gerald Brudenell, az SOS Dogs egyik angliai munkatársa is felszólalt. Elmondta: nem érti a önkormányzat döntését, mivel annak következtében, hogy az eltelt évek alatt az alapítvgány tevékenységének köszönhetően többezer kutya lett örökbefogadva Váradon, az állatorvosi rendelők, s a kisállatboltok száma is megnőtt, ebből pedig több pénze származik a városnak, mint amennyi a kutyák kezelésére és ellátására kellene. Egyébként, tette hozá, magától értetődő, hogy egy idő után az önkormányzat át kell vegye a feladatot, s az ezzel járó költségeket.

A mintegy két és fél órás vita vége felé felszólalt Erdei Georgeta nyugdíjas pedagógus is. „Engem meglep az a cinizmus, amellyel itt életről és halálról döntenek. El kellene gondolkodni azon, hogy mindebből mit tanulnak a gyermekeink.” – hangzott el. A vita végén aláírásgyújtés kezdődött annak érdekében, hogy a tervezetet módosítsák az elhangzott javaslatoknak megfelelően.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!