ERDON Helyi hírek

2012.08.19. 18:22

Tárlat építészeti tervekből

Nagyvárad- Csütörtökön délután a Vizuális Művészetek Galériájában Mai projektek, holnapi Várad címmel kiállítás nyílt, mely uniós finanszírozású és PPP-konstrukciós építészeti terveket ismertet.

Nagyvárad- Csütörtökön délután a Vizuális Művészetek Galériájában Mai projektek, holnapi Várad címmel kiállítás nyílt, mely uniós finanszírozású és PPP-konstrukciós építészeti terveket ismertet.

 

A nagyváradi önkormányzat Főépítészeti Hivatala és a Menedzsment projektek nemzetközi finanszírozásáért felelős igazgatósága, valamint a Romániai Építészkamara Bihar megyei kirendeltsége által közösen szervezett kiállításon olyan építészeti tervrajzokat lehet megtekinteni, melyek európai uniós finanszírozást élveztek vagy úgynevezett PPP- konstrukció alapján (az állami és a privát szféra együttműködése) készültek.

Az építészkamara nevében Angela Lupşea titkár köszöntötte a megjelenteket, a rendezvény mottójára hívva fel a figyelmüket, mely szerint a tervezők nyáron sem alszanak. Adriana Lipoveanu városi főépítész megjegyezte: sok átdolgozott éjszakán vannak túl a tervezők, a tárlatnak pedig az az egyszerű oka van, hogy a Polgármesteri Hivatal sok fejlesztési terveket készíttet, azonban ezeket nem mediatizálja eléggé, nem hozza a váradiak tudomására, így a lakosság többsége sokszor nem is tud ezekről. Ezen eseménnyel tehát nem csupán a szakmabelieket, hanem mindenkit megszólítanak, azokat, akiket érdekel, hogyan alakul a város arculata. A tervrajzok zöme ugyan kulturális jellegű, de ezzel együtt a paletta igen színes, például PPP-konstrukciókat és tájépítészetre utaló szerzeményeket is meg lehet tekinteni.

Váradiaktól váradiaknak

Raluca Covăcescu az építészkamara megyei fiókszervezetének elnöke azt emelte ki: arra törekednek, hogy a polgárok partnerei legyenek a tervezőknek, illetve a műépítészeknek, hiszen hiába születnek csodálatos tervek, ha a célközönség, vagyis a kedvezményezettek nem értik és értékelik ezeket. Úgy fogalmazott: igénylik a visszacsatolást (a feedbacket), és nem csupán a dicsérő szavakat, hanem a kritikákat is szívesen fogadják. Florica Cherecheş és dr. Gheorghe Carp volt alpolgármesterek a PPP- konstrukciókról beszéltek, melyek szerintük ösztönzőek kell legyenek mások számára is. Az egyik ezek közül a helyhatóság, az Emanuel Hospice Alapítvány és egy magánvállalkozás közös összefogásának köszönhető palliatív gondozóközpont- a premiernek számító létesítmény alapkövét valószínűleg szeptember 12-én fogják lerakni-, a másik pedig a Szilvásban épülő híd, mely az önkormányzat és egy olasz magáncég együttműködésének a gyümölcse. Pafka Ernő arról beszélt: a tárlat nem reprezentatív, a munkákban pedig az a közös, hogy uniós finanszírozásúak, és egy-két kivételtől eltekintve váradiak csinálták ezeket a váradiaknak.

A terveket augusztus 31-ig lehet díjmentesen megtekinteni, hétköznaponként 10-18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!