ERDON Helyi hírek

2012.08.16. 16:49

Szent István király járt a várban

Nagyvárad- Szerda este az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség meghívására a nyíregyházi Mandala Dalszínház társulata lépett fel a várbeli nyári színház színpadán.

Nagyvárad- Szerda este az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség meghívására a nyíregyházi Mandala Dalszínház társulata lépett fel a várbeli nyári színház színpadán.

 

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének meghívására a nyíregyházi Mandala Dalszínház társulata az elmúlt években már többször is nagy sikerrel szerepelt Váradon. Az idei, három különféle műfajú előadásból álló széria egyik fő célja, hogy tartalmas és minőségi szórakozási lehetőséget kínáljon azoknak, akik esetleg nem tudnak elutazni a szabadságuk ideje alatt, a másik pedig élettel és tartalommal megtölteni azokat a tereket, melyeket kiharcoltak, vagy visszaszereztek a magyar közösségnek. A Mandala nem titkolt szándéka pedig, hogy motorja, felhajtó ereje legyen egy majdani váradi pezsgő nyári fesztiválsorozatnak.

Szerda este Dobos László színházigazgató kért bocsánatot a nézőktől a kezdés körülbelül félórás csúszása miatt, amit azzal indokolt, hogy a határnál tüzetesebben átvizsgálták a díszletet, ezért később tudták felszerelni ezt. Az RMDSZ nevében Cseke Attila szenátor köszöntötte a megjelenteket, nem csupán a váradiakat, hanem a megye különböző településeiről érkezetteket is. Aktuális idézetként Szent Istvánnak Imre herceghez írt intelmeiből olvasta fel a VI. fejezetet, mely a vendégek, illetve az idegenek befogadásáról és gyámolításáról szól. Hangsúlyozta: napjainkban különösen megfontolandó tanács kellene legyen Váradon, Erdélyben és Romániában, hogy az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Kiss Arnold, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet: a korábban meghirdetett időponttól eltérően nem augusztus 26-án, hanem egy nappal korábban, 25-én kerül sor a Krétarajzok a képzelt riportról egy amerikai popfesztiválról című popmusical bemutatójára.

Sztárszereplők

A rövid felszólalások után aztán elkezdődött a körülbelül kétszer egy órát tartó nemzeti rockopera, mely nagy sikert aratott annak ellenére, hogy a Szörényi-Bródy szerzőpáros szerzeménye az utóbbi időben elég gyakran látható nemcsak Magyarországon, hanem a Partiumban és Erdélyben is. Úgy véljük tehát, hogy a cselekményét fölösleges ismertetni, hiszen nagyjából mindenki ismeri, és a dalok többsége is ismerősen cseng mindannyiunk számára. Természetesen, ahogyan várható volt, a legnagyobb tapsot Kalapács József (Koppány) kapta, és a Laborc szerepében feltűnő Nagy Feró is csak azért nem osztozhatott ebben, mert a meghajlásnál már nem volt jelen. De ugyanígy elismerést érdemelnek a többi színészek is, és jók voltak a táncos jelenetek is, összességében tehát elmondható, hogy kellemes időtöltésnek bizonyult az együtt töltött közel három óra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!