ERDON Helyi hírek

2012.08.22. 11:50

Negyedik Partiumi Néptánctábor Félegyházán

Bihar megye - Az elmúlt héten zajlott Biharfélegyházán a negyedik Partiumi Néptánctábor, melyben 75 gyerek ismerkedett a kalotaszegi, illetve a szatmári táncokkal.

Bihar megye - Az elmúlt héten zajlott Biharfélegyházán a negyedik Partiumi Néptánctábor, melyben 75 gyerek ismerkedett a kalotaszegi, illetve a szatmári táncokkal.

 

Az első Partiumi Néptánctábort 2008-ban tartották Sólyomkőváron, ami után "átköltöztek" Biharfélegyházára, ahol így már a harmadik táborozásra került sor idén, a Vidéki Ifjak Szövetsége (VIDIFISZ) és a micskei Görböc néptánccsoport szervezésében, tudtuk meg Hodgyai Edittől, aki a Görböc vezetője, és a tábor főszervezője. Mint pedagógus, kérdésünkre azt is elmondta, hogy a tábor által a gyerekek nem csak hagyományápolásban vesznek részt, de annak nevelő-fejlesztő hatása is van. A résztvevők a vakáció idején sem esnek ki a tanulás folyamatából, de ez a tanulás mégis más, mint a tanév alatti, játékos és szórakoztató.

Sátorozás a Teleháznál

Általában 60 és 80 közötti a résztvevők száma, idén 75-en voltak Micskéről, Biharszentjánosról, Tótiból, Szalárdról, Félegyházáról, Déváról, Ilosváról, Szilágycsehből, és Szilágylompérból. Utóbbiak még a Sólyomkőváron tartott első táborozáson kaptak kedvet, és maradtak hűek a táborhoz Félegyházán is, ahol sátortábort vertek a Teleház udvarán. Naponta 9 és 12, illetve 15 és 18 óra között a kultúrházban tanultak a haladó csoport tagjai kalotaszegi, a kezdők szatmári táncokat Nyerges László szegedi, illetve Erdei Sándor micskei oktatóktól. A szabadidőben volt kézműves foglalkozás, Hodgyai Edit kalotaszegi nagyírásos varrást, a szentjánosi Sárközi Judit tanítónő pedig gyöngyfűzést tanított. A tábor zárásaként a kultúrházban tartottak előadást pénteken délután, bemutatva a hét közben tanultakat.

Táborzárás

Hodgyai Edit a vendégek sorában köszönthette Szabó Ödön megyei RMDSZ-ügyvezetőt, illetve Kelemen Zoltán helyi polgármestert. Nyitányként a Görböc marosszéki táncot mutatott be - ez volt a tavalyi tábor "tananyaga" -, majd az idén tanultak bemutatása következett. Ezek után az oktatók értékelték az együtt töltött egy hetet, majd oklevelet kaptak a táborozás lebonyolításában résztvevők: Sárközi Judit és Szőke Anna csoportvezetők, Erdei Sándor, Nyerges László és Sipos-Hodgyai Edit oktatók, Szabó Zsolt lelkipásztor, Kokovai Csilla az egész heti főzésért, Sajtos Renáta helyi oktató, valamint a tábor területén kifejtett "mindenes" szerepkörért Sebestyén Lajos Balázs és segítői. A táborzáró végén újra felhangzott a lelkes találkozásra és további táborozásra buzdító mondat : "Még egy hét !"

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!